Російські прикордонники почали огороджувати кордон з Україною колючим дротом

28 Жовтня 2013, 11:24

"З російської сторони почали з'являтися нові перешкоди у вигляді численних бар'єрів з колючого дроту. Колишні побратими збільшують прірву між народами і багатьма сім'ями. Люди, що живуть в прикордонних районах, політичних ігор двох держав не розуміють", – йдеться у сюжеті телеканалу.

Колючий дріт місцевих мешканців не радує. Якщо раніше вони могли без перешкод відвідувати родичів у прикордонних російських селах, з появою огорожі втратили таку можливість.

Деяким з них доведеться їхати більше 100 км, щоб потрапити у Росію.

Як повідомлялось, за офіційною інформацією МЗС України процес демаркації кордону з Росією ще не завершився, втім, спостерігається "позитивна динаміка".

Делімітацію (юридичне затвердження) кордону Україна завершила з усіма державами, за виключенням морської ділянки українсько-російського державного кордону.

Нагадаємо, раніше РФ і Україна домовилися про створення спрощеного пропускного пункту для жителів прикордонних районів в Луганській області, проте грошей для реалізації цього проекту не знайшли.

У квітні 2012 року набула чинності угода про порядок перетину українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації.

Угода передбачала, що мешканці прикордонних регіонів «можуть перетинати кордон пішки, велосипедами, мотоциклами, гужовим і легковим транспортом, човнами, які їм належать, а також автомобільним і поромним транспортом загального користування міждержавного сполучення в межах прикордонних регіонів, а також можуть переміщувати через кордон товари, не призначені для виробничої або іншої комерційної діяльності, у кількості, що не перевищує передбачених законодавством сторін норм ввезення (вивезення) товарів без сплати митних зборів і податків»

у лютому Верховна Рада ратифікувала міжурядову угоду з Росією про порядок перетину українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів.