Білоруські правозахисники розпочали Тиждень проти смертної кари

5 Жовтня 2013, 13:07

Кампанія проводиться з 2009 року для припинення смертної кари в Білорусі, єдиній в Європі країні, де все ще виносяться й виконуються смертні вироки.

Організатором Тижня проти смертної кари виступає правозахисний центр «Весна», ліквідований білоруською владою в 2003 році.

Акція покликана привернути увагу громадськості до актуальної для білоруського суспільства проблеми.

В рамках тижня відбудеться презентація музичного проекту «Останній світанок» і випуск підкаста «Доля – за права людини».

Крім того, почне роботу тематичний інтернет-ресурс, присвячений проблемі страти. Кульмінацією стане 10 жовтня – Всесвітній день боротьби проти страти. На цей день запланована прес-конференція за участю родичів розстріляних і засуджених до смертної кари.

Як повідомлялось, 30 вересня голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон оголосив лауреатом премії імені Вацлава Гавела став білоруського правозахисника, керівник правозахисного центру «Весна» Алєся Бєляцкого.

Нагадаємо, наприкінці 2011 року у Мінську Алєся Бєляцкого засудили до 4,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Його визнали винним у приховуванні доходів і несплаті податків із грошей, які міжнародні спонсори направляли на правозахисну діяльність та допомогу білоруським репресованим. Правозахисники вважають цей вирок політично вмотивованим.