Новорічне ТБ: Кіркоров з тигром, «брюнет» Басков, Маша-мєдвєдь і… Забужко

Суспільство
1 Січня 2014, 14:31

Почнемо з арифметики. Безперечним фаворитом трансляцій цього святкового тижня виявився мультфільм „Маша і мєдвєдь” (11 разів), який впевнено обігнав усіх Панд-Кунфу (3) й Альш Поповичів (2). На другому місці – художній фільм „Іронія долі”(7), яким упродовж тривалих років у радянській традиції ТБ годує українського глядача. Несподівано колективний розум вітчизняного телебачення підібрав для українського глядача цього тижня фільми „Чародії” (3), „П’ятий елемент” (3) і „Кавказьку полонянку” (3). І якщо 1+1 вирішило крутити перевірені часом ще радянські „службові романи” й „джентльмени удачі”, то ICTV – популяризувати фільмокласику, як-от „Ейс-Вентура: коли кличе природа”, Новий канал – показати всі частини трилогії про гобітів, а Інтер – нагадати про „Матрицю”. Прем’єрами чи бодай більш-менш свіжими фільмами українців цього тижня вирішили сильно не балувати.

Що ж до самих програм у передноворічну ніч, то найменшою кров’ю обійшлися на Новому каналі (лише фільми), а ахметівський телеканалі„Україна” й „СТБ” показали свій звичний продукт. У шоу „Як дві краплі. Новий рік” на „Україні” вирішили здивувати Іриною Білик, Наталею Могилевською, Аліною Гросу й переодягненими у „Віа гру” чоловіками. А СТБ просто видало нарізку найкращих, на їхній погляд, епізодів свого „Х-фактора”. Щоправда, „Україна” під вечір почала травити голубим огоньком на Шаболовке – 2014, який виготовили спільно з телеканалом „Россия 1”. Звичний формат посиденьок, серпантин, шампанське і традиційні посмішки на обличчях акул російсько-радянської попси – Діми Білана, Софії Ротару, Алли Пугачової і Ніколая Баскова. Україну в цьому товаристві представили Ані Лорак, Настя-Потап і Таїсія Повалій. Найбільш очікуваним, принаймні за релізами самих виробників, був номер Філіпа Кіркорова з живим тигром: на тлі заляканої тварини блискучий Кіркоров, загорнутий у тканину, справді виділявся.

Читайте також: Новорічне ТБ: Кіркоров і нафталінові дискотеки

Ще один варіант вогника підготував „Інтер”:„Ніч великих очікувань” зібрав ще не настільки затертих Світлану Лободу, Злату Огневич, Марію Яремчук, Савіка Шустера і все той же святковий набір Кіркоров-Ротару-Корольова. Але найбільш терплячим,безперечно, виявився глядач „Інтера”, який витримав понад дві години „Ногорічного параду зірок” із ведучими Максімом Галкіним і незмінним Кіркоровим, які щедро сипали притягнутими, тупими жартами – типу, чим відрізняється поголений і лисий Дід Мороз, перевтілювались у Стіпашок і Філь, мірялися ростом, любов’ю Пугачової і сперечалися, хто з них більший король. Не склалось із оригінальністю у гостей вечора – „нові руські внучки„ від "Нових руських бабок", "Синій іній" Надії Кадишевої у дуеті із Надією Бабкіною, перетворення "Натурального блондина" Баскова у "Натурального брюнета" Білана та вибір короткої спідниці й підборів для Ангели Меркель. До цього додались і виступи учасників "Студії Квартал-95".

У той час самі учасники "Студії Квартал-95" також відповіли гостинністю Кіркорову-Галкіну й запросили їх на своє шоу „Новорічній вечірній квартал”. Окрім них, до списку запрошених додались Потап і Настя, Софія Ротару, Вєра Брєжнєва, Наталя Корольова. «Цвяхом» став номер щодо євроінтеграційного курсу України, де Янукович вів переговори з Ющенком у присутності беркутівців, Тимошенко просилась на волю, а Микола Янович пояснював, чому „аткізялі Європі” і як „забляділась Україна”.

У той час „Мелодія для двох сердець” на Першому, як завжди, повертала українського глядача у глибокі 90-ті. Традиційно свої сімейні цінності на сцені представляли  дует "Алібі", Ян Табачник та Тетяна Нєдєльська, Володимир Данилець і ​​Володимир Мойсеєнко та інші. Після привітання президента більшість гостей „Мелодії” перекочували у програму "Фольк-music”, додались хіба більш маргінальні зірки, як-от Ольга Юнакова чи Павло Зібров. Не вдалось програмі запросити й більщ-менш популярні гурти, тому обійшлись "Кумоньками", "Оратанією", "Корпорацією оптимізму", "Козацькими забавами". Мабуть, ці гурти стали відкриттям для більшості українців.

Протягом вечора буяння російської попси й неактуальних жартів, цитати Оксани Забужко із „Польових досліджень українського сексу” на „Зеленому вогнику” від ТВі виявились справді снігом на голову. Новорічна програма у форматі хронології з ведучим Антіном Мухарським відтворила культурницькі артефакти, які переживала Україна з 1991 року. Це був такий собі вечір ностальгії за турецькими светрами, рипінням кравчучки, Помаранчевою революцією й футболками „Дякуємо Донбасу за ананаса”. У „Зеленому вогнику” виступили, здається, всі гурти, які у різний час вплинули на становлення української музики – "Плач Єремії", The ВЙО, "Піккардійська терція", "Тартак", "Таліта Кум", "ТІК", "Братів Гадюкінихпідмінили "Кому вниз". І фінальна пісня Тараса Петриненка "Україна" цього року звучала небанально.