Генеральний секретар ООН отримав доповідь експертів про хімзброю в Сирії

16 Вересня 2013, 09:05

За інформацією прес-служба ООН, він представить його в Раді Безпеки 16 вранці.

Комісія експертів у серпні проводила розслідування у Гуті – передмісті Дамаска, де 21 серпня імовірно застосовували хімічну зброю.

Доповідь повинна підтвердити це чи спростувати.

"Доповідь місії ООН з розслідування інформації про застосування хімічної зброї в Сирійській арабській республіці переданий генеральному секретарю", – йдеться в повідомленні.
Також наголошується, що генсек зустрінеться з журналістами в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, а також проінформує про результати розслідування Генеральну асамблею. Текст доповіді буде опублікований на сайті управління ООН з питань роззброєння.

Як повідомлялось, група інспекторів ООН з хімічної зброї, повернулася з Сирії 31 серпня.

12 вереня Секретаріат ООН отримав лист від влади Сирії про намір приєднатись до конвенції, яка забороняє застосування хімічної зброї.

США і Росія 14 вересня погодили принципи встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю в Сирії.

Раніше президент США Барак Обама звернувся до Конгресу з проханням відкласти голосування резолюції про початок військових дій у Сирії, щоб дати Росії час для переговорів про передачу сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Зокрема, Обама висловив бажання перевірити, наскільки серйозні наміри Росії та Сирії з цього питання.

Нагадаємо, до цього сирійський уряд заявляв, що погодився на ініціативу Росії надати хімічну зброю країни під міжнародний контроль, аби уникнути військового удару.