Більшість громадян США не підтримують військового удару по Сирії

2 Вересня 2013, 12:52

«Звертаючись до законодавців із проханням затвердити свій план військової операції проти Сирії, президент Барак Обама повинен орієнтуватися на песимістичні суспільні настрої щодо результатів удару США та невпевненості у тому, що військова відповідь є в інтересах  самої країни», пише видання.

Останні опитування вказують на поглиблення суспільної антипатії до американських військових дій закордоном після більш ніж десятирічної американської участі у військових діях в Іраку та Афганістані.

«У випадку Сирії, суспільна підтримка американських дій видається особливо слабкою. Опитування NBC News минулого тижня виявило, що лише 42% підтримує використання військової сили проти сирійського уряду через ймовірне використання хімічної зброї. Ця цифра виросла до 50% за умови, що операцію буде обмежено ударами крилатих ракет із американських морських кораблів»

Також близько 80% опитаних хочуть, щоб президент Барак Обама отримав схвалення Конгресу перш ніж вдаватися до будь-яких дій.

Військовий удар по Сирії має найнижчий рівень підтримки, порівняно із більшістю попередніх військових операцій. Згідно із нещодавнім звітом компанії Gallup щодо суспільної підтримки військових дій у США, військові дії в Афганістані мали 90% підтримки громадян США, в Іраку – 76%, а війну у Перській затоці підтримували 80% американців. 51% громадян підтримували військову операцію Клінтона у Косово, а військову операцію Рейгана у Лівії у 1986 році – 71%. Лівійську кампанію 2011 року підтримувало найменше громадян – 47%.

Згідно з опитуванням компанії Gallup щодо військових дій у Сирії, проведеним у травні цього року, лише 24% громадян підтримували військові дії у Сирії, аби покласти край громадянській війні; 68% – виступали проти. Проте, слід брати до уваги, що ці опитування відбувалися до останньої ймовірної хімічної атаки.

«Є реальні побоювання щодо ефективності дій і страх  щодо втягування США у війну у Сирії», – стверджує у коментарі The Wall Street Journal Джеймс Ліндсей, міжнародний експерт і колишній службовець адміністрації Клінтона. «Громадськість очевидно втомилася від інтервенцій після більш ніж 12 років участі у закордонних операціях. Це є найдовшим таким періодом в історії США», – зазначив він.

Крім того, американці не бачать ані користі для власної держави від операції, ані безпосередньо для Сирії. «Згідно з опитуванням NBC, усього лише п’ята частина американців вважають, що військові дії у Сирії відповідають національним інтересах США, і лише 27% вважали, що військова операція покращить ситуацію у Сирії. Опитування NBC також виявило, що підтримка військових дій впала до 34% серед тих, хто сказав, що перетравив «багато» інформації щодо можливих атак сирійського уряду із використанням хімічної зброї, через які, за повідомленням американського уряду, загинуло 1400 мирних громадян. Ці дані показують, що глибше ознайомлення із фактами зменшує бажання військового удару», – пише видання.