2014-ий у пригодах

Подорожі
17 Лютого 2014, 18:12

Щороку світ невпинно змінюється. Подорожуючи, ми відкриваємо місця для себе одними, а вже за кілька років вони видозмінюються, стають більш або менш туристичними. Щороку зникають нові й нові породи тварин, гинуть ліси Амазонії та Індонезійського Борнео, будують нові аеропорти і магістралі, які роблять туризм простішим і доступнішим, а отже часто перетворюючи неземні парадайзи у нові смітники.

Ми спробуємо вам розповісти, куди варто їхати 2014 року. Про деякі із цих місць ви, можливо, ніколи навіть не чули. Завтра, можливо, вони стануть на слуху в усіх, але цього року ви все ще встигнете побувати там серед першопроходців. Як кажуть китайські філософи, для того, щоб відчути справжнє задоволення від подорожі, треба пройти до цієї подорожі серйозний шлях. Їдьте лежати на море, якщо у вас вже немає сил підніматися на Еверест. Але якщо ви молоді і сильні – їдьте підкорювати безлюдні острови і найкрасивіші вершини світу. У цьому списку ви знайдете і кілька вже відомих туристичних точок, повз які не варто проїжджати цього року.

1. Раджа Ампат, Західне Папуа, Індонезія

Не всі знають, що другий найбільший острів у світі Нова Гвінея поділено на два різні Папуа. На сході Папуа-Нова Гвінея – це вже країна Океанії, на заході – частина Індонезії, індонезійський регіон Папуа, який прийнято вважати ще Азією.

Раджа Ампат –один із найбільш топових чекпоїнтів для тих, хто любить занурюватися з аквалангом під воду. Та навіть якщо ви не дайвер – туди варто їхати зараз, доки туризм не зіпсував красу цього раю на землі. Добиратися туди складно і достатньо дорого. З Києва не менше, аніж з трьома авіапересадками, а тоді ще й наземним транспортом. Однак це вартує того.

Папуа – це найдорожчий і найбільш дикий регіон в Індонезії. Краще і дешевше туди подорожувати в групі мандрівників або друзів.

2. Дубай, ОАЕ

Якщо ви хочете подивитися на те, як швидко виріс мегаполіс, де ще 30 років тому була пустеля, – летіть у Дубай. Важливо розуміти, що 2014 року туди долетіти можна дуже дешево. Wizziair і МАУ на рівні з арабськими авіакомпаніями запустили прямі рейси, в умовах конкуренції квитки в два боки коштують 150–200 доларів. Це стільки ж, як злітати зараз у Сімферополь. Щоправда, вам знадобиться віза, що коштує до 100 доларів, і молодим дівчатам без супроводу чоловіків у такій візі можуть відмовити.

Зверніть увагу й на те, що Wizziair найдешевший, але літає в новий аеропорт, куди поки що не здійснює польоти жодна інша авіакомпанія, тому якщо ви обираєте Дубай як місце транзиту, а не остаточний пункт призначення, – обирайте інші авіакомпанії. Цього року тут відкриють нову систему трамваїв і кілька тематичних парків розваг, серед них Dubai Adventure Studios, IMG Worlds of Adventure і Священний парк Корану, присвячений головній книзі ісламу.

3. Хокуріку, Японія

Регіон Хокуріку на заході острова Хонсю і узбережжі Японського моря славиться чудовими японськими горами, які часто порівнюють з Альпами. Міста Фукуї і Канадзава фантастично красиві, але їх часто оминають туристи, відвідуючи більш легкодоступні пам’ятки на сході.

Вже у березні 2015 року все зміниться – сюди відкриють гілку швидкісного потягу, який зведе витрати на дорогу з Токіо до кількох годин і неймовірно збільшить кількість туристів у регіон. Для країни це надзвичайно добре, але для мандрівників цей рік – останній шанс побачити малотуристичний Хокуріку, замок Канадзава і Кенрокуен, один з найкращих садів Японії.

4. Ватикан

Папу Франциска кілька впливових світових видань визнали персоною року. Він є вихованцем нашого священика Степана Чміля, якого тепер поховано у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Однак чому варто їхати у Ватикан саме зараз? Тому що Папа Франциск – перший ієзуїт на папському престолі. Він перший відмовився від почестей.

Він сам готує собі їжу та їздить громадським транспортом. Папа літає економ-класом, а тому, провівши кілька днів у Ватикані, у вас є неймовірно великий шанс його зустріти і, можливо, навіть, поспілкуватися з людиною року, що минув. Простою людиною, яка не ховається за парканами й охоронцями.

5. Умео, Швеція

Умео (Umeå) –одна з двох європейських столиць культури цього року. Місто з населенням усього 80 тисяч, про яке мало хто знає, вибороло такий почесний титул разом із столицею Латвії Ригою. Щорічний Umeå Jazz Festival є одним з найбільших скандинавських фестивалів сучасного джазу. Місто відоме знавцям хардкору та хеві-метал гуртів як база кількох десятків гуртів-важковаговиків, кількох музичних лейблів і клубів.

У цьому місті шведи живуть пліч-о-пліч із саамами, корінною народністю північної Скандинавії. В Умео цього року заплановано безліч культурних заходів, серед яких і традиційні саамські. 2012 року тут відкрився Музей сучасного мистецтва, побудований із скла та дерева за проектом архітектора Хеннінга Ларсена, автора Оперного театру в Копенгагені, Міністерства закордонних справ Саудівської Аравії, корпусу Кембриджа і кількох інших значущих споруд.

6. Албанія

Албанія – одна з найбільш неєвропейських країн Європи. Та тільки тут ви знайдете одночасно красу берегів Хорватії в суміші із турецькими і грецькими стародавніми руїнами і пам’ятками. Утім, люди в цій країні і часто на здивування туристам відрізняють Албанію від усієї Європи. Тут погано знають англійську, але завжди дуже радо допомагають і підказують. Тут приємно подорожувати, хоча посткомунізм і посттоталітаризм, військові дії залишили свій відбиток.

Вас завжди будуть попереджувати про небезпеку подорожей Албанією. Та радше це лише відбиток історії і зараз Албанія – надзвичайно безпечна країна, в яку подорожувати набагато дешевше, аніж у сусідні Грецію і Чорногорію. Албанія член НАТО і асоційований член ЄС, у них безвізовий режим з Європою і поки що досі безвізовий режим з Україною влітку. Тому їдьте туди цього року. І заїдьте на один день в Македонію. Тільки не переплутайте – в Греції також є регіон, який називається Македонія.

7. Гавана

Кубинська столиця, архітектура часів іспанського колоніального панування сусідить тут з ультрасучасними хмарочосами з бетону і скла. Місто дуже мальовниче: центр старої Гавани – з вузькими вуличками колоніального часу. Один тільки каталог історичних пам’яток старого центру Гавани включає більш як 900 об’єктів. Удень у місті постійно відбуваються барвисті шоу та одне з найвідоміших Шоу Тропікана, а увечері відкривають свої двері кабаре.

А із 47-ми кілометрів узбережжя майже половина – це пляжі. Країною зараз керує нащадок Фіделя Кастро, його брат Рауль. Торік, після переобрання, Рауль зробив сенсаційну заяву, що не буде балотуватися на третій термін. А це означає, що Куба вже досить скоро може дуже змінитися. Вона вже буде не лише Кубою «не Фіделя», а й «не Кастро».

8. Еквадор

Еквадор славиться як батьківщина Галапагоських островів, знаного архіпелага біля узбережжя з неймовірною дикою природою. Це одна з найбільш природно різноманітних країн у світі, Еквадор має більше 1 600 видів птахів, 4 000 видів орхідей і безліч національних парків.

У Еквадорі минулого літа відремонтували і запустили залізницю, що суттєво полегшує подорожі країною. Розкішний старовинний потяг стартує в Кіто і проходить через Анди, над засніженими горами, повз вулкани і села, береги Тихого океану, низовину Гуаякіль, старовинні поселення, міста і крізь дивовижну природу лісів Еквадору. У цьому потязі не можна сидіти не біля вікна, ви просто не можете пропустити ці дивовижні картинки за вікном.

9. Аддіс-Абеба, Ефіопія

Ефіопська столиця поступово перетворюється на справжній африканський арт-центр. Аддіс-Абеба може похвалитися одною з найстаріших художніх шкіл Східної Африки. На 2014 рік тут заплановано безліч подій: фестивалі фотографії, кіно і джазової та жанру world music.

Ефіопія здебільшого православна, що також цікаво дослідити затятим мандрівникам. Тут безліч різноманітних мистецьких інституцій і галерей, у тому числі село художників, Центр сучасного мистецтва і численні галереї. Ефіопія багата на об’єкти спадщини ЮНЕСКО, саме тут їх концентрація найщільніша з усіх країн Африки. Ефіопія також відома як духовна батьківщина растафаріянського руху, тому саме її прапор використовують прибічники растафарі в усьому світі.

10. Тана Тораджа, Індонезія

Індонезія – це найбільша мусульманська країна світу, і кожен її регіон – це країна в країні, що відрізняється мовою, історією, релігією і культурою. Тана Тораджа – яскравий  приклад того . Незважаючи на радикальний мусульманський настрій штату Сулавесі, Тана Тораджа є християнським анклавом, який, утім, зберіг також деякі давні і незвичайні традиції. Похоронні процесії тораджійців унікальні. Кожна церемонія триває до тижня, а на католицьке Різдво відбувається найбільша, що збирає десятки тисяч людей. До неї готуються впродовж усього року, тіла померлих бальзамують до церемонії і вважають хворими, а не померлими.

На цій церемонії зарізають биків і свиней, течуть ріки крові і посеред площі умільці розчленовують м’ясо тварин. Вважають, що таким чином душі померлих переходять в інше життя, а бики є провідниками цього переходу. Тут немає чого робити вегетаріанцям і людям зі слабкими нервами. Цю жорстоку церемонію вже тривалий час намагаються заборонити, але вона є одною з найвідоміших візитних карток регіону. Утім, можливо, у вас є останній шанс на неї потрапити.