Протягом останніх років було наочно спростовано популярний міф російської пропаганди про те, що «продукція української харчової промисловості не конкурентоспроможна на європейському ринку, де вистачає своїх товарів», як і твердження, ніби до ЄС може експортуватися лише сільськогосподарська сировина, а готові вироби української харчової промисловості мають шанси тільки на ринку Росії та інших держав СНД. Про це в матеріалі для «Тижня» пише політичний оглядач Олександр Крамар.
За його словами, реальність виявилася зовсім іншою: за перше півріччя 2015-го до ЄС було спрямовано майже третину (32,4%) усього експорту готових харчових продуктів, а до РФ — лише 5%.
- Читайте також: Олександр Крамар: Нинішні соціально-економічні реалії в Криму різко утруднюють його повернення до складу України
«За результатами першого півріччя 2015-го європейський ринок значно переважає російський для всіх галузей харчової промисловості. Винятком є какао-продукція, якої до РФ спрямовується 18,2%, а до ЄС — лише 9,7%, а також, меншою мірою, винна. У решті випадків європейський ринок для виробників готових харчів уже зараз значно важливіший, аніж російський», — пише оглядач.
Так, наводить дані Крамар, у першому півріччі 2015-го до ЄС порівняно з РФ було експортовано в 1,6 раза більше продукції м’ясо- та рибопереробної промисловості, у 2,5 раза — кави та чаю, у 3,7 раза — борошномельно-круп’яної продукції, у 4,4 раза — готових виробів із зерна, у 8 разів — цукру та кондитерських виробів із нього (без додавання какао), у 9 разів — продуктів овочеконсервної промисловості, у 20 разів — тютюнової продукції. Крім того, до Євросоюзу також надійшло у 2,1 раза більше, ніж до Росії, українських свіжих овочів та у 74 рази більше плодів і горіхів.
Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень».