Експерти забракували третину вина вітчизняного виробництва

5 Жовтня 2011, 18:33

"Із 73 зразків вітчизняного виробництва забраковано 22 зразки. Це дуже високий відсоток", – сказав він.

Більшість забракованої продукції – це вино в тетрапаках.

Заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін повідомив журналістам, що наприкінці липня до комітету було звернення стосовно низької якості в Україні і за цим фактом комітет почав розгляд справи.

Було прийняте розпорядження про призначення експертизи фахівцями Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної інспекції сільського господарства, Державної податкової служби, Державної інспекції із захисту прав споживачів та "Укрвинпрому".

В рамках розслідування було закуплено по 103 зразки виноробної продукції в найбільш великих торговельних мережах, зокрема 73 види продукції від 23 вітчизняних виробників і 30 видів продукції іноземних виробників (Молдови, Грузії, Італії, Іспанії, Чилі, Німеччини, Франції та Угорщині).

Закуповувалися тихі столові вина в основному нижньої ціновій категорії.

Засідання дегустаційної комісії проходило 4-5 жовтня.

З виробників Одеської області комісія підкреслила гарну якість зразків компаній "Шабо" й "Одесавинпром" (перевірені вина як торговельної марки "Французький бульвар", так і ТМ "Вина Гулієвих"), із кримських виробників – Інкерманського заводу марочних вин, компаній "Масандра", "Бахчисарай" та "Кримський винний дім" (ТМ Oreanda), в Херсонській області – заводу "Коблево", у Закарпатській – компанії "Айсберг".

Із забракованих вин Михайлянц назвав продукцію компаній в Одеській області – "Нива", "Вікторія", "Ланжерон", "Агродар", Котовський винзавод, "Харчовик", підкресливши при цьому, що в київських мережах вина цих виробників практично не представлені.

Він також назвав низькою якість вин виробництва Євпаторійського виноробного заводу (Крим), компанії "Сандора" (Миколаївська область), "Фрут Майстер Фудс" і "Котнар" (Закарпатська область).

Стосовно імпортних вин, експерт зазначив, що жоден зі зразків не був знятий з дегустації через низьку якість.

Після оформлення результатів дегустації будуть проведені лабораторні дослідження цієї продукції в 2 незалежних лабораторіях.

Зі слів Кузьміна, результати лабораторних досліджень можуть бути представлені через 1-1,5 місяці – у листопаді-грудні.

Він повідомив, що після цього почнеться перевірка горілчаної та коньячної продукції.

В Україні переробкою винограду й випуском вина, шампанських вин і коньяку займається близько 200 підприємств.