Світ про торгову війну Росії: політичний тиск, особиста мотивація Путіна та блокування асоціації з ЄС

20 Серпня 2013, 17:18

Ще 16 серпня міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт припустив, що Росія почала "тиху торговельну війну" проти України, аби блокувати її відносини з ЄС. "Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС? Це може бути дуже серйозно", – зазначив Більдт.

Представник ЄК з питань торгівлі Джон Клансі закликав Україну і Росію якнайшвидше врегулювати торговельну суперечку відповідно до правил та зобов'язань Світової організації торгівлі. 

У свою чергу, голова комітету Державної думи Росії у справах СНД Лєонід Слуцкій пояснив труднощі з проходженням українськими товарами російської митниці бюрократією, оскільки Україна не є членом Митного союзу. Однак, за його словами, жодної політики в цьому немає.

Коментуючи торговий конфлікт, що спалахнув між Україною і Росією, професор російської Вищої школи економіки Алєксєй Портанський вказав, що з точки зору Москви зближення з ЄС позбавляє Київ морального права на пільги у взаємній торгівлі. Портанський відзначив ймовірну особисту мотивацію російського президента.

"Схоже, що до долі нинішнього інтеграційного проекту вкрай небайдужий особисто Путін, бо для нього його успіх став би, мабуть, найбільш реальним і сильним аргументом, який реабілітує його багаторічне перебування при владі. Питання лише в тому, чи всі засоби хороші для реалізації даного проекту", – припустив професор.

На думку віце-президента радіо «Свобода» Джона О’Саллівана, з огляду на розпочату Росією "торгову війну" з Україною, НАТО має започаткувати нові переговори з Україною та Грузією. «Коли Україна сподівалася приєднатися до НАТО, російські політики стверджували, що це нестерпна провокація та загроза російській безпеці. Як тільки НАТО на довго відклало розгляд української заявки, одразу ж зближення з ЄС стало загрозоюросійській безпеці, а тепер це», – вважає британський публіцист.

Натомість аналітики The Economist  вважають, що торговельна війна з Росією може подвоїти роботу українських політиків у проєвропейському напрямі та зробити проблему ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко другорядною для оточення президента.  «На сьогодні здається малоймовірним, що Росія повністю припинить поставки з України. Якщо ж і припинить, то не на тривалий час, оскільки російська економіка, яка вже давала збої 2013 року, буде так само враженою (до її основного імпорту з України належать ключові промислові ресурси, такі як метали, хімічні речовини та електричні машини)», – стверджують аналітики The Economist Intelligence Unit.

На українсько-російський торговельний конфлікт звертають увагу також інші часописи. Зокрема американський часопис The Wall Street Journal подає таку цитату з аналізу базованого у Києві банку Dragon capital: «Росія затято противиться планам України підписати у листопаді угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, і тиск на українських експортерів у Росію може зростати й далі, тому варто розглядати можливість ще серйозніших імпортних перешкод».

Британська Financial Times вважає, що «хоча ЄС є набагато більшим ринком, він також набагато конкурентніший, і Україні може бути потрібен час, щоб його завоювати. Тим часом у короткотерміновій перспективі скорочення торгівлі з членами Митного союзу може завдати болю українській економіці, яка ледве вибирається вже з другої рецесії за останні п’ять років».

Тим часом експерти американської аналітичної компанії Stratfor вважають, що дії Москви ускладнять переговори Києва з його західними партнерами, але не зможуть їх зірвати.

На суперечку між Києвом і Москвою звернув увагу і голова Німецької групи радників при уряді України Рікардо Джуччі. «Україні потрібні стабільні торгівельні відносини з різними партнерами. А ті торгівельні знущання, до яких вдається нині Росія, лише недвозначно дають зайвий раз зрозуміти, що навіть вступ до Митного союзу не призвів би до того, що цей партнер дотримувався би встановлених правил. Не можна виключати, що такі торгівельні перепони чинилися б і в Митному союзі – із суто політичних мотивів. Нинішні дії Росії лише вкотре підтверджують, що підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом – єдиний шлях вперед», – вважає експерт. Джуччі порадив Україні звертатися до Світової організації торгівлі.

Президент Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті Ганс Свобода розкритикував російські дії щодо українського імпорту. Він заявив, що «нещодавні дії російської  влади щодо України, а особливо щодо українського імпорту є абсолютно неприйнятними. Це очевидно, що Росія хоче утримати Україну від зміцнення її відносин із Європейським Союзом», – заявив він. За його словами, Україна повинна мати право «без будь-якого зовнішнього тиску – зміцнювати свої відносини з ЄС».

Водночас звернув увагу на торговельну суперечку і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. «Сполучені Штати дуже ретельно спостерігають за розвитком ситуації. Ці питання мають вирішувати згідно з вимогами СОТ, які Росія має щодо України і навпаки», – сказав посол.

Торговельну війну планують  обговорити на позачерговому засіданні Комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ 28 серпня. Ініціатором позачергового засідання виступив голова комітету  та депутат від Європейської народної партії Елмар Брок. "Ми маємо оцінити політичні наслідки останніх погроз, висунутих Росією, що вона може обмежити торгівлю з Україною, якщо країна підпише асоціацію та угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом. Це серйозна обставина, яка могла б затьмарити майбутній саміт у Вільнюсі", – сказав Брок, пояснюючи необхідність проведення заcідання. За його словами, «ЄС як зацікавлена сторона в конфлікті має діяти для захисту України від дій Росії».