Арбузов взявся покращувати взаємодію з Білоруссю

8 Серпня 2013, 08:18

«Білорусь – наш важливий торгово-економічний партнер. Минулого року зовнішньоторговельний оборот між країнами досяг рекордного рівня – $ 7,5 млрд. Ми зацікавлені в його нарощуванні і як можна більш повному використанні», – заявив Арбузов.

Він підкреслив, що вважає першорядним рішення завдань, поставлених президентами двох країн Віктором Януковичем і Аляксандром Лукашенкою під час зустрічі 18 липня у Києві. Також важливою є реалізація домовленостей, яких сторони досягли під час засідання Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва 22 травня.

"Ми окреслили низку конкретних напрямків поглиблення взаємодії. Переконаний, що наша подальша робота буде інтенсивною. Вона дозволить побачити реальні позитивні результати», – зазначив Арбузов.

Особливу увагу він запропонував приділити проблемним питанням відносин між країнами. Зокрема ситуації з продукцією торгових марок «Roshen» та «Inkerman», збільшенню транспортних ліцензій, розширенню присутності українських авіакомпаній у білоруському повітряному просторі.

«Переконаний, що системна робота дозволить досягти конкретних результатів. Від ефективності нашої роботи багато в чому залежатимуть обсяги зовнішньоторговельного обороту між країнами», – підкреслив Арбузов.

Він додав, що під час зустрічі сторони погодили кроки з реалізації спільних проектів. Також Перший віце-прем'єр-міністр звернув увагу на необхідність усунення перешкод у торгівлі та активізації міжгалузевої взаємодії. Він упевнений, що країни зможуть наростити темпи співпраці в сферах енергетики, машинобудування та АПК.

«Нас об'єднує прагнення до подальшого нарощування економічних контактів. Обсяги співробітництва повинні якомога більше відповідати потенціалу двох країн. Сьогоднішні домовленості спрямовані на досягнення саме цієї мети», – резюмував Арбузов.

Урядова делегація України під його керівництвом зустрілася з представниками білоруської влади, а Арбузов провів переговори з першим заступником прем'єр-міністра Білорусі Володимиром Семашком.

Як повідомлялося, 1 серпня міністерство торгівлі Білорусі скасувало дію сертифіката, виданого на партію вин "Легенда Інкермана" кримського "Інкерманського заводу марочних вин", 2011 року врожаю через «невідповідність органолептичним показникам».

Нагадаємо, 29 липня російська санітарна служба ввела заборону на постачання до РФ продукції компанії Roshen через виявлені порушення після експертизи. Зокрема Оніщенко заявив, що у молочному шоколаді Roshen виявлено бензопірен.

У корпорації Roshen висловили сумнів щодо правильності відбору Росспоживнаглядом зразків для проведення аналізів, що підтверджують відповідність продукції вимогам нормативної документації, що не передбачає .

Після цією заборони Білорусь вирішила перевірити якість продукції Roshen. Вже 6 cерпня головний державний санітарний лікар Білорусі Ігор Гаєвський заявив, що "за всіма нормами відхилень немає" в українській кондитер ній продукції, тож Білорусь не заборонятиме її реалізацію на своїй території, але заборонить транзит своєю територією до Росії.