Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Новопризначений прем’єр Франції – новачок у великій політиці

Світ
16 Травня 2012, 17:04

Щойно призначений прем’єр Жан-Марк Еро – новачок у великій політиці. Як і Франсуа Олланд, він ніколи не обіймав міністерських посад. А тому й не мусив опікуватися ані макроекономікою, ані міжнародною політикою.

Панові Еро 61 рік. Д оцього він обіймав посаду голови соціалістичної фракції в Національній асамблеї. Його перша промова на сходах Матіньйонського палацу, де працює французький уряд, не тривала й трьох хвилин. «Треба братися до справи», – сухо узагальнив він і пообіцяв, що склад нового уряду буде оголошено щонайпізніше завтра.

В активі нового керівника – репутація одного з найвправніших мерів Франції. Місто Нант, яким Еро опікувався з 1989 року й аж до вчора, може похвалитися і зручним міським транспортом, й відносно високим рівнем забезпечення лікарнями та школами, й численними цікавими культурними ініціативами.

Вразливе місце прем’єр-міністра – проблеми з законом, що виникли 1997 року. Тоді Жан-Марк Еро розмістив замовлення на друк виборчих бюлетенів у одній із друкарень, без обов’язкового у Франції тендера. Його було засуджено умовно, відтак реабілітовано. «Провина не така значна, щоб на ній всерйоз зосереджуватися», – вважає колишній міністр закордонних справ Ален Жюппе. «Питання принципу, – не погоджується лідер ультраправих Марін Ле Пен. – Байдуже, то було суттєве порушення чи ні. Соціалісти, що прийшли до влади, пообіцяли нам «зразкове правління» та «край методи Саркозі». І, зрештою, що ми маємо? Ту саму поблажливість до своїх. І де ж та зразковість»?

Більшість відомих французьких політиків уникають прогнозів щодо майбутніх дій Еро. «Він, як-то кажуть, кіт у мішку в класичному розумінні, – вважає політолог Марі Сімон. – Щоб робити компетентні припущення, бракує багатьох компонентів. Нехай попрацює, тоді ми зрозуміємо, хто він є».

«Трудова біографія пана Еро нагадує життєвий шлях самого Олланда, – вважає журналіст газети Parisien Ніколя Шапью. – Регіональний політик, вправний знавець парламентських підкилимних ігор і потаємних ниточок, які тримають купи Соціалістичну партію, жодного міністерського досвіду…. Опоненти в Соцпартії закидають йому нездатність ухвалювати швидкі рішення. Цей самий недолік констатують у Франсуа Олланда».

Жан-Марк Еро не належить ані до старих паризьких родин, ані до своєрідної політичної аристократії Франції. Він походить з простої робітничої родини. Скромні умови, в яких виріс нинішній голова уряду, не пробудили в ньому смаку до розкошів. «Він дуже скромна людина, – кажуть соціалісти. – Їздить звичайними потягами, у другому класі, не гребує громадським транспортом».

За освітою новий прем’єр вчитель німецької. Його прихильники сподіваються, що досконале знання мови важливого для Франції політичного партнера сприятиме налагодженню доброго діалогу з Німеччиною. Подейкують, Еро має чимало добрих приятелів у лавах німецької Соціал-демократичної партії. Про погляди щодо політики на Схід від Німеччини наразі невідомо нічого. Натомість є впевненість щодо давніх стабільних приятельських відносин із президентом Олландом.

У спілкуванні новий голова уряду зажив слави людини «сухуватої, але привітної». Політично позиціонується як поміркований соціаліст, ближче до центру. На дозвіллі слухає класичну музику та, кажуть, полюбляє танцювати. Знову ж таки, як і новий президент Франсуа Олланд. Щодо цього призначення французи більш-менш упевнені в одному: сутичок між керівниками держави й уряду нібито не передбачається.