Москаль: працівники міліції фактично стали співучасниками вбивства мера Феодосії

31 Липня 2013, 10:41

«Схема збуту зброї дуже проста. Після рішень суду про знищення зброї чи наркотиків, які надходять у МВС на виконання, як правило, складаються липові акти про знищення (утилізацію) цих речових доказів, а насправді вони йдуть на «вторинний» ринок», 0- пояснив Москаль.

За його словами, у багатьох магазинах Києва й зараз можна побачити стенди із «сувенірними» пістолетами, автоматами, гвинтівками та іншою зброєю різного періоду, до якої додаються кокарди, медалі, ордени тощо.

«У більшості ця зброя – саме та, яку МВС «утилізувало» за рішеннями судів. Вона непридатна для стрільби, але умільці запросто можуть її відновити. Така ж ситуація й зі списаною зброєю, яка робиться непридатною для використання й вільно продається на антикварних ринках. Ще одна лазівка для отримання зброї – Закон «Про участь громадян в охороні громадського правопорядку і державного кордону». «Липовим» учасникам таких формувань абсолютно законно видають спецзасоби для стрільби гумовими кулями, які потім переробляються під бойову зброю», – розповів політик.

Він нагадав, що після резонансного продажу бойового арсеналу працівниками Львівського держуніверситету внутрішніх справ у жовтні 2011 року неодноразово звертався в МВС із проханням навести в цьому питанні порядок, але жодних висновків зроблено не було.

«Така «утилізація» – абсолютна фікція, тому я звернувся до Генпрокурора з проханням організувати й здійснити суцільну перевірку по знищених за рішеннями судів наркотиках та зброї, щоб унеможливити їх продаж на вторинному ринку. А щодо кримінального провадження за зловживання службовим становищем стосовно службових осіб УМВС у Тернопільській області, які відповідали за утилізацію обрізу, з якого розстріляли мера Феодосії, то тут немає ніякого зловживання, а чистий збут вогнепальної зброї посадовими особами. Це ще один доказ замовності вбивства мера Феодосії, співучасниками якого фактично стали працівники МВС», – підкреслив Москаль.

Як повідомлялось, у Тернопільській області розпочато розслідування щодо працівників міліції, які допустили потрапляння до вбивці мера Феодосії зброї, що мали утилізувати. Зокрема, прокуратурою стосовно посадових осіб УМВС в Тернопільській області, що відповідають за утилізацію зброї, відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 364 КК (зловживання службовим становищем).

Нагадаємо, у ніч на 27 липня на мера Феодосії Олександра Бартенєва скоїли замах. Бартенєву стріляли у спину з обріза одноствольної рушниці 16 калібру в під'їзді його будинку. Увечері того ж дня мер Феодосії помер у лікарні.

Згодом прокуратура Автономної Республіки Крим перекваліфікувала кримінальне провадження з «розбою» і «замаху на умисне вбивство» на «розбій» та «умисне вбивство».

Наразі обов'язки міського голови Феодосії тимчасово виконує секретар міськради Дмитро Щепетков. 

Читайте також: Карабіни для начальників: міліцейські чини розтягують арсенали МВС