У ПР підтвердили, що після “харківських угод” російський флот вивести з Криму неможливо

29 Липня 2013, 10:20

"Представники опозиції могли б зробити це ще тоді, коли вони були при владі, і президентом був Віктор Ющенко. Однак чому в попередньому договорі не була описана процедура дострокового виведення флоту з території України, мені невідомо", – сказав Олійник, пише "КомерсантЪ-Украина".

За його словами, згідно з угодою, підписаною в Харкові, зараз зробити це неможливо. "Ми підписали вимушені угоди в Харкові, які передбачають і економічну складову. Якщо опозиція хоче вивести флот, тоді нехай відразу ж запропонує, як знайти додаткові кошти в бюджеті, які перекривали б знижку на газ у розмірі $ 100 за тисячу кубометрів", – зазначив Олійник.

Як повідомлялось, опозиційні депутати 22 липня зареєстрували у Верховній раді проект закону про денонсацію угоди щодо перебування ЧФ РФ на території України.

Опозиціонери аргументують свою ініціативу тим, що чинні угоди невигідні для держави з економічної точки зору і загрожують національній безпеці, оскільки Україна за час перебування ЧФ РФ на її території не отримала ні копійки до бюджету. Договір мав діяти на умовах оренди, проте до цього часу не проведена інвентаризація та оцінка об'єктів, які займає російський флот, не підписаний акт передачі їх в оренду. Крім того, підписані в Харкові угоди не обмежують термін перебування ЧФ на території України 2042 роком.

Нагадаємо, у квітні 2010 року президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв в Харкові підписали угоду, яка передбачає продовження перебування Чорноморського флоту на території України до 2042 року.

Документ ратифікований Верховною Радою 27 квітня того ж року. Угода передбачає, що за продовження оренди військово-морської бази в Криму Україна отримує від Росії знижку на газ у розмірі $ 100 за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, експерти вважають, що перебування на території України Чорноморського флоту завжди буде подразником для виникнення українсько-російського конфлікту.

Читайте також: Чорноморська (не)безпека