У Вільнюсі поліція відзначила, що другий гей-парад пройшов спокійніше

27 Липня 2013, 23:22

Серед затриманих на гей-параді – парламентар Пятрас Гражуліс та  голова Союзу боротьби за Литву, екс-парламентар та екс-мер Каунаса Вітаутас Шустаускас.

Ланчінскас повідомив, що  Шустаускаса затримали  через нецензурну лайку на адресу співробітників поліції, а Гражуліса – за опір поліції.

Окрім того правоохоронці склали 16 протоколів про адміністративні правопорушення за невелике хуліганство, 6 протоколів – за невиконання законних вимог співробітників поліції. Окрім того було розпочате досудове слідство через вилучені перед парадом наркотики та порушення громадського порядку.

Начальник комісаріату повідомив, що  під час гей-параду постраждав один поліцейський. "Під час затримання один із порушників чинив активний опір поліцейському і поранив йому обличчя. Зараз він у лікарні", – сказав Ланчінскас.

Він також повідомив, що  у ході та акціях протесту взяли участь близько 1,2 тисячі осіб.

Представник поліції також відзначив, що цього разу правоохоронцям було легше працювати під час гей-параду. " Може, люди стали більш культурними, може, після минулої ходи зрозуміли, що кидання димових завіс і гранат зі сльозогінним газом ніяких результатів не дає", – сказав Ланчінскас.

Він відзначив поведінку  противників гей-параду. "Радує, що у нас стало більше розуміння і толерантності, а тієї агресії, яка була три роки тому, зараз ми побачили набагато менше", – сказав Ланчінскас.

Як відомо, цього річ у Литві  вперше дозволили провести гей-парад на центральній вулиці Вільнюса. Перша хода секс-меншин в Литві відбулася в 2010 році на вулиці Упес. У першому гей-параді взяли участь кілька сотень людей,   їх зустрічали до тисячі протестувальників.