В опозиції назвали нового голову КС “символом безкарності і нахабності влади”

18 Липня 2013, 18:15

В УДАРі заявили, що останні кадрові призначення в Конституційному Суді підтвердили, що «сенс існування такого суду в нинішніх правових межах повністю себе вичерпав». «Такий конституційний орган не потрібен Україні, оскільки головним його завданням, окрім суто декоративних, є затвердження документів, розроблених в Адміністрації президента», – заявили в партії.

У заяві йдеться, що «з єдиного органу конституційної юрисдикції КСУ перетворився на  місце працевлаштування родичів і друзів», а В’ячеслав Овчаренко на посаді голови Конституційного суду є «символом безкарності, нахабності та вседозволеності діючої влади».

Водночас в УДАРі відзначають, що в КС «ще залишилися гідні авторитетні та професійні судді». «Незважаючи на це, в орган, який вже давно нічого не вирішує самостійно, призначили екс-голову Єнакіївського міського суду і в такий спосіб влада вкотре продемонструвала свій цинізм та проігнорувала суспільну думку», – заявили у партії, вказавши про необхідність «повного «перезавантеження» КС для відновлення довіри громадськості».

В той же час у «Батьківщині» заявили, що обрання голови Конституційного cуду на сьогоднішній день не має жодного значення, «оскільки КС вже давно втратив свою незалежність та фактично самоліквідувався».

Як заявив народний депутат Павло Петренко, Конституційний cуд є повністю залежним від Адміністрації президента. «Єдиним фактичним, проте неформальним, керівником КС є президент Віктор Янукович», –  сказав депутата, повідомили у партії..

«Після ухвалення цілої низки, м’яко кажучи, сумнівних рішень, які приймалися з 2010 року, в тому числі – щодо поновлення редакції Конституції, позбавлення пільг цілої низки категорій незахищених громадян, – цей КС себе повністю дискредитував. І на сьогоднішній день Конституційний суд є звичайним підрозділом адміністрації президента», – сказав Петренко, відзначивши, що КС в останній час не проводив жодного публічного слухання:

Депутат заявив про необхідність ліквідувати КС і передати його функції Верховному суду, «який буде формуватися за принципами незалежності і професійних якостей суддівського корпусу». «І ця практика є абсолютно нормальною у більшості країн світу, де верховні суди виконують функції конституційного судочинства», – додав Петренко.

Як повідомлялось, 18 липня головою Конституційного Суду  обрали В’ячеслава Овчаренка у зв’язку із завершенням трирічного терміну повноважень Анатолія Головіна

З жовтня 2001 року по грудень 2002 року Овчаренко працював суддею Єнакіївського міського суду, згодом він очолив суд.

Як пише "Українська правда", після призначення Овчаренка на посаду голови Єнакієвського суду, виявилося, що безслідно зникли матеріали справ про засудження Віктора Януковича.