Влада Росії “втратила” смак до цукерок Порошенка

12 Липня 2013, 09:36

"Останнім часом все більшу тривогу у служби викликає якість кондитерських виробів, що надходять з України. В першу чергу питання викликає продукція Roshen", – заявив Онищенко.

У чому саме полягають претензії служби до українських солодощів, він не пояснив, пише  "Коммерсантъ Украина".

Росія є найбільшим ринком збуту для українських виробників кондитерських виробів. За даними Держстату, в 2012 році із загального експорту в 0,43 млн т на суму 8,6 млрд грн приблизно половина поставок з України в натуральному і грошовому вираженні припала на Росію.

За оцінками Асоціації підприємств кондитерської промисловості Росії, в 2011 році (інших даних немає) на частку імпортної продукції в РФ припадало 11,8% російського ринку, з них понад 50%  – українська продукція.

За інформацією учасників ринку, для Roshen Росія також є найбільшим ринком збуту, на який було відвантажено близько половини загальних зовнішніх поставок з 18 тис. т приблизно на суму $50 млн.

В корпорації Roshen заявили, що офіційних претензій з боку Росспоживнагляду до якості продукції Roshen не надходило.

"Корпорація Roshen намагається зв'язатися з Роспотребнадзором для надання всієї необхідної інформації, яка дозволить прояснити і врегулювати ситуацію", – сказали в прес-службі корпорації, висловивши готовність до співпраці з усіма органами контролю та перевірки для розгляду та усунення претензій, які існують з їхнього боку. Від докладніших коментарів у Roshen відмовилися.

Заяву Онищенка пов’язують із введенням спецмит на автомобілі.

Як відомо, раніше пан Порошенко був власником одного з найбільших в Україні автовиробників – корпорації "Богдан" і до листопада минулого року на посту міністра економіки проводив активну політику щодо захисту вітчизняного автопрому.

Керівник економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає претензії Геннадія Онищенка продовженням торгових воєн, які відбуваються протягом останніх років щодо української сирної та м'ясної продукції, що поставляється до Росії.

"Це економічний тиск з боку Росії, яка таким чином підштовхує і примушує Україну до вступу в Митний союз. Досі утиски української продукції будуть продовжуватися", – упевнений він.

Як раніше повідомлялося, у відповідь на введення Україною спецмит на автомобілі, Росія планує запровадити проти України низку торговельних санкцій, серед яких збільшення мита на імпорт українського шоколаду, вугілля і скла.

Згідно з заявою урядового уповноваженого України з питань співпраці з Російською Федерацією, державами-учасницями СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна, Україна планує не допустити введення країнами Митного союзу додаткових мит на шоколад, вугілля і скло.

Нагадаємо, про аналогічні плани заявила Туреччина. Країна оцінила збиток від дискримінації свого автопрому в $ 6,2 млн і планувала ввести мита на імпорт волоських горіхів з України.

Як відомо, 13 квітня набули чинності трирічні спецмита на імпорт в Україну легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням (бензиновим) в залежності від робочого об'єму циліндрів двигуна: 1000 – 1500 куб. см у розмірі 6,46%; 1500 2200 куб. см – у розмірі 12,95%.

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що Україна, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, не порушила принципів Світової організації торгівлі.

Читайте також: Мита як геополітика. Чим небезпечний "захист" українського авторинку