Українська міліція перетворюється на джерело небезпеки для людей

10 Липня 2013, 10:30

ДТП

У січні в Запоріжжі майор міліції на «Лексусі» врізався у «Запорожець», внаслідок чого вагітна пасажирка останнього авто загинула. Як виявилось, водій-міліціонер був співробітником місцевого управління боротьби з організованою злочинністю. 

На початку лютого у  Миколаєві автомобіль під керуванням співробітника ДАІ збив насмерть пішохода. За скоєним злочином відкрили провадження за ч. 2 ст. 286 КК   – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

Згодом  на дорозі Івано-Франківськ-Долина інспектор ДАІ одного з райвідділів Прикарпаття у ДТП травмував двох чоловіків, які здійснювали буксирування транспорту. Одразу після ДТП, ДАІ заперечувала причетність свого співробітника до цієї ДТП. Згодом в обласному управлінні ДАІ повідомили, що звільнили свого співробітника причетного до ДТП.

У квітні на Черкащині старший прапорщик міліції збив на смерть пішохода, який у невстановленому місці переходив дорогу.

28 квітня інспектор ДАІ збив людину на пішохідному переході в Оболонському районі Києва. Як підкреслили в ДАІ, екіпаж автопатруля одразу викликав "швидку допомогу" і надав потерпілому першу медичну допомогу. Винуватця ДТП відсторонили від виконання службових обов'язків. 

У травні в Івано-Франківську сталася ДТП за участю автомобіля ДАІ. Внаслідок аварії загинув водій вантажного мікроавтобусу Volkswagen. Очевидці вважають винним у аварії автомобіль ДАІ, який переслідував мікроавтобус та нібито "підрізав" його, після чого Volkswagen врізався у стовп. Очевидці стверджують, що обидва співробітники ДАІ були п'яні, при цьому один зник з місця ДТП, залишивши службову машину.

На початку червня на Івано-Франківщині п’яний міліціонер збив людину. За вказаним фактом прокуратура почала кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху) КК. У вкрай важкому стані потерпілого госпіталізували.

8 липня на Харківщині сталася аварія за участю п'яного 26-річного інспектора ДПС, який, будучи за кермом свого ВАЗ-21093, не впорався з керуванням та допустив з'їзд у кювет. В результаті ДТП ніхто не постраждав. Наступного дня його звільнили.

Хабарництво

Непоодинокими є і випадки затримання міліціонерів за хабарі. Так, у квітні затримали капітана міліції Надвірянського райвідділу на Івано-Франківщині під час отримання хабара в $1 тис. Таку суму він вимагав в чоловіка, в якого знайшли наркотичні речовини. Під час затримання міліціонера постраждав працівник СБУ.

На Рівненщині затримали оперуповноваженого одного із районних відділів міліції, якого підозрюють в отриманні від місцевого мешканця хабара в сумі $7 тис.  та 1 тис. грн. за непритягнення останнього до кримінальної відповідальності. Під час його затримання правоохоронці застосували зброю.

У Тернополі затримали начальника відділу міліції разом з одним з керівників управління Міндоходів в Тернопільській області під час отримання частини хабара у 20 тис. грн. від підприємця з району, яку мав віддати за те, що ті не будуть проводити перевірку на його підприємстві. Загальна сума хабара становила 40 тисяч. Затриманий міліціонер очолював відділ, що мав би боротися з корупцією.

Розповсюдження наркотиків та прикривання злочинних угруповань

У Львівській області у лютому цього року заарештували вісьмох учасників організованої злочинної організації, які виготовили і збули 13,7 л опію на суму понад 600 тис. грн. Встановлено, що наркоторговців прикривали працівники сектору боротьби із незаконним обігом наркотиків одного з райвідділів міліції.

Схожу схему викрили і в Полтаві, де до угруповання наркоторговців входив чи не весь тамтешній міліційний відділ боротьби з незаконним обігом наркотиків.

 

У спецоперації із затримання міліціонерів задіяли півтори сотні правоохоронців. Згідно із даними прокуратури, міліціонери та «підлеглі» їм члени угруповання виготовляли і продавали наркотики. Лише за останні півроку вони незаконно заробили понад 1 млн грн.

У березні цього року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження щодо двох працівників Оболонського райуправління міліції, які продавали психотропну речовину амфітамін.

На Харківщині двох співробітників відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС в Харківській області затримали на продажі наркотичних речовин. Правоохоронці встановили, що капітан та підполковник міліції під час виконання своїх службових обов’язків вилучали наркотичні речовини без оформлення відповідних процесуальних документів та у подальшому збували їх серед наркозалежних осіб. 

Застосування насильства

У квітні цього року у Миколаєві затримали міліціонера та його спільника, яких підозрюють у побитті та вимаганні грошей в розмірі 4 тисяч гривень за непритягнення чоловіка до кримінальної відповідальності. Розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.189 – вимагання,  та ч. 3  ст.364 КК – зловживання владою або службовим становищем.

Згодом начальника сектору карного розшуку Уманського райвідділу УМВС України в Черкаській області заарештували за підозрою за фактом побиття громадянина під час проведення слідчих дій. Проводиться досудове розслідування.

Найрезонанснішою справою, в якій фігурують міліціонери, стали події у Врадіївці Миколаївської області, де двоє правоохоронців Дмитро Поліщук та Євген Дрижак, а також місцевий таксист Сергій Рябіненко були затримані за підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійного нападу та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень мешканці Врадіївки Ірині Крашковій. Суд заарештував підозрюваних. Через суспільний резонанс усунули з посади начальника УМВС України в Миколаївській області Валентина Парсенюка. А керівника Врадієвського райвідділу міліції Віталія Синицького та  прокурора Врадіївського району Сергія Мочалка звільнили з посади. Згодом заарештували заступника начальника Врадіївського райвідділу міліції – начальника кримінальної міліції Михайла Кудринського за підозрою у намаганні приховати інформацію про злочин.

1 липня вночі на Кіровоградщині у селі Розкішне Голованівського району два працівники райвідділу міліції, які перебували в стані алкогольного сп’яніння, побили сімейну пару громадян РФ. Росіянину спричинені численні тілесні ушкодження, у тому числі струс головного мозку та забій грудної клітини. Його дружина отримала травму у вигляді забою м’яких тканин шиї. Прокуратура розпочала кримінальне провадження за  ч.2 ст. 296 ККУ – хуліганство, що передбачає покарання до чотирьох років позбавлення волі. Обох працівників міліції спочатку затримали. Однак, пізніше обласна міліція повідомила, що конфлікт носив побутовий характер і постраждалі претензій до правоохоронців не мають.

7 липня у прокуратуру Козівського району Тернопільської області надійшла заява від місцевого мешканця про нанесення йому тілесних ушкоджень працівниками ВДАІ на місці оформлення факту порушення правил дорожнього руху та в райвідділі міліції. За цим фактом прокуратура порушила кримінальне провадження. Згодом прес-служба МВС повідомила, що цей чоловік був нетверезий та зазначені травми отримав через необережність. 

Як писав Тиждень.ua, з 2010 року українці п'ять разів влаштовували масові бунти проти міліцейського свавілля.