За кордоном Путіна вже освистують і закидують помідорами

29 Червня 2013, 15:30

Вже перші візити після переобрання Путіна президентом супроводжувались протестами.

Так у червні Берліні Путіна зустрічали перформансом "Хода короля" перед будівлею Відомства федерального канцлера. Протестуючі били в барабани, скандували: "Геть, геть Путіна!" (Nieder, nieder mit Putin!) І "Бомба Асада" (Bombardiert Assad).

Один з учасників акції кидав помідорами в кортеж Путіна, за що був затриманий поліцією. Всього в акції взяло участь близько сотні людей.

Згодом у Парижі, де Путін мав вечеряти з президентом Франції Франсуа Олландом, пройшли відразу дві акції. Зранку правозахисники з Amnesty International прокотилися містом на електричних самокатах, на яких встановлили плакати із зображенням російського президента. Під портретом Путіна вказувалося його меню: фрікасе із зневажених свобод, суп-пюре з продажу зброї під соусом "Башар Асад" і чеченський десерт з сиропом з убитих мирних жителів.

Увечері зустрічати російського президента до пам'ятника Шарлю де Голлю вийшло близько сотні людей – переважно росіян, і сирійців. Присутні скандували: "Путін, на вечерю ти нам не потрібен" і "Росія буде вільною". Акція закінчилася одночасним свистом учасників о 21.00, коли Путін повинен був приступити до вечері з Олландом.

Візит Путіна до Ізраїлю також супроводжувався невеликою акцією протесту. Там близько 50 людей вийшли на вулиці міста Нетанія, де президент Росії відкрив Меморіал на честь перемоги Червоної Армії. Як розповів один з очевидців акції, студент Леонід Шевельов, протестуючі принесли плакати до місця відкриття меморіалу. Але звідти їх витіснили. Тоді демонстранти перемістилися на шосе, по якому їхав кортеж Путіна.

Протестувальники, що представляли російськомовну громаду Ізраїлю, тримали плакати з вимогами звільнення політичних ув'язнених і критикою партії "Єдина Росія".

У німецькому місті Ганновер, куди у квітні прилетів Путін, близько 350 осіб також зустріли його акціями протесту.

Мітингувальники тримали в руках плакати із закликами припинити переслідування неурядових організацій та зупинити політичний терор. За словами учасників акції, таким чином вони показують Путіну, "що не згодні з придушенням громадянського суспільства в його країні".

Представники сирійської громади тримали плакати з вимогою припинити постачання російської зброї до Сирії. Також зустріти Путіна з прапорами веселки біля будівлі Messe Hannover кілька активістів руху ЛГБТ.

У квітні більше тисячі людей зустріли Володимира Путіна в Амстердамі протестами проти порушення прав людини в Росії. В руках у багатьох були прапори веселки – символи ЛГБТ-спільноти.

Такі ж прапори були вивішені і приспущені на багатьох будівлях міста, в тому числі на міській ратуші.

Крім того, біля будівлі, де проходили переговори Путіна і з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте був вивішений банер правозахисної організації Amnesty International з написом: "Критично налаштованим журналістам вхід заборонено. Не лякайте президента”. 

25 червня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International зустріла Путіна у Фінляндії протестами. Активісти з транспарантами на захист прав людини стояли на чотирьох точках на маршруті російського президента в місті Турку.

Крім того, в провідних газетах Фінляндії – фінськомовній Helsingin Sanomat і шведськомовній Hufvudstadsbladet – правозахисники опублікували зображення Путіна з заклеєним жовтою стрічкою ротом і підписом «Путін, чого ти боїшся?».

Таким чином Amnesty International протестувала проти порушень свободи слова та інших прав і свобод в Росії, якими, як вважають в організації, відзначений третій президентський термін Путіна.

Позначки: