Chevron п’ять років шукатиме сланцевий газ на Олеській площі

19 Червня 2013, 10:02

"Програма розвідки планується на п'ять років і Chevron, очевидно, покриє всі витрати", – повідомив 18 червня технічний директор компанії "Шеврон Юкрейн Б.В" Габріел Грімальді під час проведення дня депутата в Івано-Франківській.

Компанія прогнозує значний потенціал Олеської площі. Водночас час наразі невідомі обсяг покладів і вид сланцевого газу, вартість його видобутку. За словами Грімальді, саме тому планується спочатку пробурити декілька вертикальних розвідувальних свердловин для аналізу зразків сланцевої породи. Якщо газу не знайдуть, то "результати досліджень і аналізів залишаться в Україні і стануть важливими для прийняття подальших рішень щодо зміцнення енергетичної безпеки України".

"Якщо ж ми виявимо там комерційно доцільне кількість газу, то плануємо почати розробки і тільки тоді очікуємо відшкодувати витрати на розвідку, і тільки через багато років очікуємо якийсь прибуток", – зазначив Грімальді.

Він акцентував, що при розробці і видобутку сланцевого газу компанія керується принципами безпеки та відповідальності: вона володіє технологіями з охорони природних ресурсів – землі, води, повітря.

За словами Грімальді, розробку і видобуток сланцевого газу компанія здійснює, поєднуючи дві перевірені технології – горизонтального буріння і гідравлічного розриву.

"Я хотів би акцентувати: все, що ми робимо, всі технології, за якими ми працюємо, виходять з принципу відповідального підходу до розробки і видобутку, тому що дуже важливо забезпечувати безпечні підходи при роботі з природними ресурсами", – сказав Грімальді.

Він також зазначив, що Chevron "дотримується принципу добросусідства на будь-якій території, де працює, і співпрацює з органами влади на всіх рівнях, щоб гарантувати відповідальний підхід до роботи".

"Ми хочемо прийти сюди не для того, щоб експериментувати або перевіряти якісь нові технології. Ми хочемо прийти сюди, щоб застосовувати вже надійні, перевірені технології, які сьогодні ми використовуємо і в США, і в Європі, і в усьому світі", – завершив Г.Грімальді.

Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада виставила для обговорення проект УРП щодо Олеської площі.

Кабмін направив проект УРП щодо Олеської площі на узгодження місцевої влади, а також продовжив термін укладення угоди про розподіл продукції (УРП) по Олеській площі з компанією Chevron до 24 серпня 2013 року.

Нагадаємо, раніше депутати Львівської та Івано-Франківського облрад не погоджували проект угоди про розподіл продукції (УРП) з Chevron з розробки розташованої в цих областях Олеської площі.

Через це Chevron почав проведення в цих областях громадських слухань з питання видобутку сланцевого газу.