Двоє суддів КС висловили окрему думку щодо рішення про київські вибори

4 Червня 2013, 16:17

Так Стецюк вважає, що Конституційний суд взагалі не мав права відкривати провадження щодо місцевих виборів. Адже, на його переконання, автори подання не навели для цього достатніх підстав.

Не згоден він і з самим рішенням КС щодо цього подання.

«Граничною (верхньою) межею строку повноважень місцевих рад та сільського, селищного, міського голови є п’ять років, і ніхто, крім самого конституцієдавця, змінити цю норму не може», – наголошує Стецюк. Він підкреслює, що більше конституційного 5-річного строку виборний орган працювати не може.

У свою чергу Баулін також вказує, що, згідно зі 141 статтею Конституції України, строк повноважень місцевих рад та голів становить не більше 5 років.

«Конституційний суд України, зазначивши, що принцип періодичності проведення виборів, закріплений у Конституції України, є однією із складових їх демократичності, надав перевагу принципу одночасності проведення на території України чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», – написав він, зазначивши, що суд проігнорував основоположний для держави принцип періодичності виборів.

На його думку, Конституційний суд мав зобов’язати Верховну Раду окремим законом вирішити питання проведення чергових виборів місцевих органів влади, які були обрані на позачергових виборах.

Читайте тут: Тексти окремих думок щодо рішення КС про проведення київських виборів

Як повідомлялося, Конституційний суд прийняв рішення, згідно із яким вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 року. Водночас, була інформація, що четверо з вісімнадцяти суддів Конституційного Суду, швидше за все, оприлюднять заяву, в якій висловлять свою незгоду з приводу рішення КС.

Опозиція заявила про намір просити Венеціанську комісію оцінити правові аспекти рішення КС.

Водночас у ВР зареєстрували законопроект, яким пропонується провести вибори мера Києва та депутатів Київради 27 жовтня цього року.

2 червня завершився визначений Конституцією України термін повноважень Київської міської ради та мера столиці.

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що у Києві не будуть проводитися вибори ні мера, ні депутатів міськради до 2015 року.