Влада блокує будь-які мирні акції біля Межигір’я

4 Червня 2013, 15:26

Київський окружний адмінсуд 3 червня заборонив проведення акції руху «Стоп цензурі!» під резиденцією президента Віктора Януковича в Межигір'ї у День журналіста – 6 червня. Суд у своєму рішенні ґрунтувався на листі Вишгородського райвідділку міліції про те, що «проведення мирного зібрання 6 червня за вказаною  адресою може призвести до грубого порушення громадського порядку та безпеки учасників дорожнього руху».

6 ж квітня суд заборонив активістам «Демократичного Альянсу» проводити мирні збори 10 квітня біля офісу президента в селищі Нові Петрівці через те, що «у цей день там планувалося проводити ліквідацію наслідків весняного паводку».

10 квітня під Межигір'ям правоохоронці затримали чотирьох активістів «Демальянсу», які приїхали «боротися з паводком». Тоді ж міліція перешкоджала роботі журналістів, які знімали на місці репортаж. 11 квітня голові Київського осередку партії «Демократичний Альянс» Максимові Панову Вишгородський районний суд присудив сім днів арешту.

12 квітня активісти вийшли до Межигір'я, вимагаючи розгляду апеляції на рішення суду щодо Панова.

Тоді міліція затримала трьох учасників протесту. Щодо 15 учасників були складені протоколи про адмінпорушення – всі вони отримали попередження або штрафи. 13 квітня голову «Демократичного Альянсу» Василя Гацька суд визнав організатором ходи до Межигір'я і арештував на п’ять діб.

15 квітня під офісом Януковича в Нових Петрівцях  активісти організували акцію протесту під назвою «Нас не злякати». Між учасниками акції протесту і правоохоронцями виникли сутички. Кількох активістів було затримано.

19 квітня поблизу Межигір'я було затримано трьох журналістів знімальної групи телеканалу ТВі. Причиною затримання стала відсутність документів у режисера. Того ж дня журналістів відпустили.

22 травня в Нових Петрівцях бійці «Беркуту» заблокували редакційне авто газети «Експрес» і журналістів, які перебували в ньому. «Беркутівці» обшукали журналістів і редакційну машину, перевіряли посвідчення, посвідки про відрядження,  записали домашні адреси журналістів, з’ясовували мету появи в Межигір’ї. За деякий час на допомогу «Беркуту» приїхали і працівники СБУ та ДАІ, які повторили процедуру обшуку. Це тривало понад годину, потім журналістів відпустили.