Експерт: Влада може погодитися на вибори мера Києва, якщо відчує небезпеку політичної дестабілізації

2 Червня 2013, 21:40

Експерт називає два варіанти можливості проведення виборів у Києві до 2015 року.

«По-перше, зважаючи на несприйняття рішення Конституційного Суду опозицією, киянами, влада все ж не зацікавлена в дестабілізації та політизації ситуації в столиці, у зв’язку з рішенням КС. Тому вона (влада – Ред.) може піти на обмін: опозиція погоджується на те, щоби вибори до Київради перенести на 2015 рік, а влада, у свою чергу, – на вибори мера в 2013 році», – зазначив Карасьов.

Для другого варіанту, за словами експерта, опозиція може використати «формальну юридичну зачіпку в рішенні КС», де йдеться про чергові, а не позачергові вибори в Києві.

«З тих чи інших міркувань опозиція може набрати якусь ситуативну більшість і проголосує за позачергові вибори в Києві», – додав він.

Карасьов зокрема зазначає, що навіть перемога опозиції на виборах мера столиці стала би символічною перемогою опозиції.

«А це дуже важливо з точки зору символіки цієї перемоги та проекції на 2015 рік… Крім цього, у мера, обраного киянами, немає адміністративних, але можуть бути дуже серйозні публічні повноваження. Це мер киян, він може апелювати до громади, проводити дуже активну громадську публічну політику незгоди з діями київської центральної влади і фактично створювати умови для того, щоб кияни відстоювали свої права через нього», – заявив політолог.

Варіант здачі мандатів більшістю депутатів Київради для того, щоб визнати її недієздатною, Карасьов розглядає скептично:

«Це технічно дуже важко робити. А є ще «списочники», з якими може попрацювати адмінресурс. Крім цього, потрібна надмобілізованість тих, хто перебуває в непрохідній частині списків. А завжди буде спокуса стати депутатом, тобто технічно це неможливо зробити. Щодо прикладу, як це вийшло в Тимошенко, то треба не забувати, що тоді президент був на боці цієї схеми, і адімнресурс, і влада сприяла цій технології».

У підсумку експерт зазначає, що нині влада ні на один з названих варіантів, тому що для неї невигідні вибори мера.

«Попов не виграє і про це свідчать кілька останніх опитувань. А програвати мерську посаду вона (влада – Ред.) не хоче», – додав він, хоча й не виключив, що у випадку мобілізації киян та активності опозиції «владу можна схилити» до варіанту про проведення виборів мера Києва.

«Якщо влада побачить небезпеку для політичної стабілізації та надмірну політизацію громади Києва, то її можна схилити до такого варіанту. Це не бажання влади, але в політиці грають роль не бажання, а вимушені кроки. Все залежить, чи вимусить опозиція владу до такого розміну, до паритету – вибори мера до продовження повноважень Київради. Якщо кияни будуть пасивні, то ніяка опозиція не зможе цьому перешкоджати. Потрібно апелювати до киян, потрібно апелювати до киян, щоб вони були зацікавлені мати свою владу», – підсумував він.

Нагадаємо, Конституційний суд України прийняв рішення, що вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 році.

Опозиція має намір просити  Венеціанську комісію оцінити правові аспекти  рішення КС.

На думку  народних депутатів від фракції «Батьківщина» Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка, рішення КС не перешкоджає призначенню Верховною Радою позачергових виборів Київської міської ради і мера Києва.

Водночас опозиціонери зареєстрували законопроект, яким пропонують провести вибори мера Києва та депутатів Київради 27 жовтня цього року.  

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що у Києві не будуть проводитися вибори ні мера, ні депутатів міськради до 2015 року. 

Як відомо, 2 червня завершується визначений Конституцією України термін повноважень Київської міської ради та мера столиці. Крім цього, повноваження депутатів Тернопільської обласної ради завершується у березні 2014 року.