Не всі судді КС підтримали рішення про перенесення виборів в Києві

31 Травня 2013, 10:08

Про це пише «КоммерсантЪ-Украина» з посиланням на власне джерело.

Як зазначає видання, дискусію серед суддів викликало те, що в рішенні КС йшлося, що "продовження термінів повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом… і не перешкоджає реалізації прав громадян".

"Швидше за все, будуть оприлюднені особливі думки чотирьох суддів, не згодних з рішенням", – розповіло джерело в КС.

У рішенні згадано, що КС звертався за консультаціями в ряд юридичних вузів і наукових установ, але їх думки не наводяться.

"Практика останніх років показує, що рішення з політичних питань нерідко приймаються всупереч позиції всіх інститутів, які представили висновки", – зазначив співрозмовник видання. Втім, переважна більшість суддів КС підтримали дане рішення.

У свою чергу, у Партії регіонів не бачать проблеми в продовженні терміну його повноважень.

"Ми не будемо обговорювати рішення Конституційного суду, а будемо його виконувати. Ми зареєструємо проект постанови про проведення виборів в ті терміни, які зазначені в рішенні КС (в 2015 році. – Ред.). Депутати Київради припинять свої повноваження в той момент, коли буде обраний новий склад Київради", – заявив голова регламентного комітету Верховної ради Володимир Макеєнко (ПР).

Якщо в ситуації з виборами Київради рішення КС внесло юридичну визначеність, хоча і не сприйняту однією зі сторін, то в питаннях вибору мера Києва Конституційний суд віддав перевагу утриматися від конкретики. Як відомо, мер Леонід Черновецький пішов у відставку в 2012 році. КС констатував, що чергові вибори міського голови не можна проводити до 2015 року, але не уточнив можливість оголошення позачергових виборів.

"Я не зрозумів, чому прийняте таке рішення, чому немає ні слова про позачергові вибори. Ми чекали цього роз'яснення. Ми (апарат Ради. – Ред.) підтримали подання депутатів, уточнивши, що потрібно роз'яснити ситуацію в Києві, де немає легітимного керівника, а є тільки тимчасово виконуючий обов'язки", – зазначив представник Верховної ради в КС Анатолій Селіванов.

Макеєнко вважає, що найближчі вибори мера Києва мають відбутися одночасно з виборами Київради в жовтні 2015 року. Іншої думки дотримується його колега по фракції Партії регіонів, член комітету Верховної ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Близнюк. За його словами, рішення щодо виборів мера Києва буде вироблено на переговорах ПР з опозицією.

"Якщо вони (опозиція. – Ред.) погодяться на проведення виборів Київради в 2015 році, але відзначать, що мера у нас немає і треба б його обрати – що ж, будемо про це говорити, вибирати дату проведення позачергових виборів", – заявив Близнюк.

Нагадаємо, Конституційний суд України прийняв рішення, що вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 році.

Опозиція має намір просити  Венеціанську комісію оцінити правові аспекти  рішення КС.

На думку  народних депутатів від фракції «Батьківщина» Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка, рішення КС не перешкоджає призначенню Верховною Радою позачергових виборів Київської міської ради і мера Києва.

Водночас опозиціонери зареєстрували законопроект, яким пропонують провести вибори мера Києва та депутатів Київради 27 жовтня цього року.  

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що у Києві не будуть проводитися вибори ні мера, ні депутатів міськради до 2015 року. 

Як відомо, 2 червня завершується визначений Конституцією України термін повноважень Київської міської ради та мера столиці. Крім цього, повноваження депутатів Тернопільської обласної ради завершується у березні 2014 року.