КВУ радить не очікувати нового мера Києва до виборів президента

30 Травня 2013, 18:38

"У 2013 році виборів не буде точно. В принципі, якщо не буде дострокових парламентських виборів, то ця Верховна Рада до президентських виборів навряд чи зможе провести вибори в Києві", – заявив Черненко.

Він підкреслив, що Конституційний суд так і не дав чіткої відповіді щодо проведення позачергових виборів у Києві. Черненко також зазначив, що, згідно з рішенням КС, всі чергові вибори проводитимуться у 2015 році, незалежно від того, обрані місцеві ради і голови на чергових чи позачергових виборах.

За його словами, провладна більшість використовує рішення КС для того, щоб не призначати позачергові вибори мера Києва, хоча обраний мером в 2008 році Леонід Черновецький достроково припинив свої повноваження.

"Вони (провладна більшість) скажуть: які позачергові вибори? Його термін повноважень завершився, необхідно проводити чергові вибори, як сказав Конституційний суд", – пояснив він.

Черненко наголосив, що в Києві є можливість призначення та проведення на даний момент позачергових виборів мера і депутатів Київради "тільки в тому випадку, якщо на це буде політична воля в парламенті. Сьогодні важко говорити, що така воля у більшості є, інакше вони просто не зверталися б до Конституційного суду".

Разом з тим, він вважає, що ситуація в Україні може змінитися.

"В Україні все може бути, і можуть бути як дострокові парламентські вибори, і інші якісь обставини … але сьогодні проведення виборів у Києві виглядає нереально", – сказав Черненко.

Нагадаємо, Конституційний суд України 30 травня прийняв рішення, згідно з яким вибори в Києві повинні відбуватися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 року.

Як відомо, 2 червня завершується визначений Конституцією України термін повноважень Київської міської ради та мера столиці.

Опозиція має намір просити  Венеціанську комісію оцінити правові аспекти  рішення КС. Також опозиціонери вважають, що рішення КС не перешкоджає призначенню Верховною Радою позачергових виборів Київської міської ради і мера Києва.