Ключковський: рішення КС фактично дозволяє узурпувати владу

30 Травня 2013, 18:08

Ключковський виділяє два аспекти проблеми призначення цих виборів:

«Перший – теоретичний, хоча має практичне значення. Який зміст принципу періодичності виборів? В цілому світі вважається, що принцип періодичності означає, що встановлений Конституцією чи законом строк повноважень може бути при певних умовах скорочений, але не може бути продовжений. Інакше виходить, що відбувається самовільне продовження мандата, не отриманого від виборців, і це вже має ознаки незаконного володіння владою – те, що в Конституції називається узурпацією влади».

В цьому сенсі, додає Ключковський, депутати Київради вичерпали свій мандат, бо пройшло п’ять років їхніх повноважень, наданих виборцями.

«Як записано в тому ж законі, чергові вибори проводять у зв’язку із закінченням строку повноважень. А тому продовження (повноважень. – Ред.) на два роки не може бути таким паліативним (паліатив – це засіб, що тимчасово полегшує хворобу чи проблему , але не ліквідовує її. – Ред.) рішенням. Без сумніву проведення сьогодні позачергових виборів чи виборів на два роки також було би паліативним рішенням, але воно би не суперечило принципам виборів, принципам демократії», – зазначає експерт, додаючи, що доцільно було би провести відповідні вибори цього року, а також у 2015 року.

Значно гірша ситуація з виборами мера Києва, наголошує Ключковський.

«Сьогодні його немає, а відкладати вибори на два роки неможливо», – вважає він, посилаючись на закон про місцеве самоврядування, де зазначено, що функції мера покладені на секретаря міськради тимчасово.

«Але три роки виконувати ці функції – це вже не тимчасово. Тому вибори київського міського голови «кров з носа» мусять бути призначені. З цього приводу немає ніяк сумнівів, бо не можна такий термін тримати незаповнену вакансію», – обурюється експерт.

Рішення КС, як зазначає Ключковський, «фактично дозволяє узурпувати владу сьогодні в Києві, а через рік – в Тернопільській області».

«Без сумніву це політичне рішення, воно не ґрунтується на жодному праві… КС перетворився в орган політичної доцільності. На жаль, це далеко не перше рішення цього складу КС, яке не базується на Конституції і більше того не базується взагалі не праві. Воно далеко за межами принципу верховенства права», – переконаний Ключковський.

Він також зазначає, що формально виконувати рішення КС повинні всі.

«Є один спосіб змінити ситуацію – змінити цю владу», – підсумував він.

Нагадаємо, Конституційний суд України прийняв рішення, що вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 році.

Опозиція має намір просити  Венеціанську комісію оцінити правові аспекти  рішення КС.

На думку  народних депутатів від фракції «Батьківщина» Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка, рішення КС не перешкоджає призначенню Верховною Радою позачергових виборів Київської міської ради і мера Києва. 

Як відомо, 2 червня завершується визначений Конституцією України термін повноважень Київської міської ради та мера столиці. Крім цього, повноваження депутатів Тернопільської обласної ради завершується у березні 2014 року.