Опозиція вважає, що рішення КС не заважає призначити позачергові вибори у Києві

30 Травня 2013, 17:18

«Зараз суд ухвалив рішення про чергові вибори … Він нічого нового не сказав», – заявив Чорноволенко, нагадавши, що опозиція подала постанову про  призначення позачергових виборів Київради і мера Києва на 27 жовтня 2013 року.

На його переконання, оголошене Конституційним судом рішення  жодним чином не заважає призначити позачергові вибори цієї  осені.

У свою чергу, Одарченко зазначив, що таке рішення КС було прогнозованим і воно жодним чином не вплине на дії опозиції щодо проведення найближчим часом виборів мера Києва і Київради.

Крім того, він вважає, що дане рішення не залишає повноважним Київраду після 2 червня, коли закінчується 5-річний термін обранців.

«Питання про вибори міського голови, які нібито дозволено цим рішенням, також виглядають карикатурно, тому що кияни навіть якщо оберуть мера, він же не зможе працювати, оскільки легітимної Київради не буде», – сказав Одарченко.

Також депутат спрогнозував, що в разі непризначення позачергових виборів Київради і мера Києва на осінь 2013 року трибуна Ради буде знову заблокована.

В той же час народний депутат від фракції УДАР Валерій Карпунцов вважає, що "Верховна Рада не просто може, а зобов'язана призначити вибори".

"Конституційний суд ухвалив рішення – це його рішення. А призначення виборів – це повноваження Верховної Ради. Тобто, я думаю, суспільству і далі слід тиснути на партію влади з тим, щоб вона погодилася на відновлення місцевого самоврядування в Києві і на призначення виборів київського міського голови і Київради ", – сказав Карпунцов.

 Відповідаючи на питання про те, чи будуть легітимними рішення Київради після першого червня, він сказав: "Я вважаю, і партія  УДАР  стоїть на тому, що київська міська влада не повинна працювати після 2 червня".

Народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко написав у своїй сторінці у Facebook, що «рішення КС про перенесення виборів у Києві на 2015 рік було очікуваним», та закликав громадян вийти на акцію протесту до Київради 2 червня.

 «Тепер своє слово має сказати київська громада. Бо тільки вона може змусити владу змінити свою позицію та захистити свої базові конституційні права. Тому ми закликаємо усіх небайдужих, усіх киян та усіх українців виходити 2 червня під Київську міську раду та показати свою позицію… Кияни мають право обирати собі свою, народну, київську владу!», – написав він.

Як відомо, опозиція має намір просити  Венеціанську комісію оцінити правові аспекти  рішення КС, який визначив, що вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 році.

Громадськість і опозиція вимагають виборів депутатів Київради, називаючи діяльність столичної ради й голови Київської міськдержадміністрації незаконною з 2 червня.

Між тим, секретар Київради Галина Герега заявила, що Київрада працюватиме до рішення Верховної Ради або до роз'яснення ситуації Конституційним судом.