Ганапольський: в Росії точиться війна Кремля з громадянським суспільством

22 Травня 2013, 09:24

Ганапольський, зокрема, виділяє три проблеми з недержавними організаціями.

«По-перше, безумовно влада придумала цю назву «іноземний агент», зауважу, не «іноземний представник» наприклад, а вибрала саме «іноземний агент», що походить з 30-их років зі сталінського часу. Безумовно це зроблено спеціально, щоб образити, принизити недержавні організації. Ось чому недержавні організації одразу в штики сприймають це слово», – заявив Ганапольський.

Друга проблема, на його думку, що держава сама порушує закон щодо «іноземних агентів».

«У постанові про присвоєння некомерційним організаціям терміну «іноземний агент» сказано, що ці назви присвоюються тільки тим організаціям, що займаються політичною діяльністю. Тобто наприклад якщо ви надаєте допомогу дітям, що страждають онкологією, впринципі ви не повинні називатися «іноземним агентом». Однак, що на це каже прокуратура. За їх тлумаченням, якщо організація, наприклад, звертається до влади з проханням про покращення роботи державних органів чи поширює інформацію про свою діяльність у ЗМІ, то це вже називається політикою», – зауважує експерт.

Третій аспект, на який звертає увагу Ганапольський, – це те, що «російське керівництво не терпить організацій, які займаються політичною діяльністю».

«Відповідно держава діє на знищення цих організацій. Відповідно весь час по відношенню до таких організацій писатимуть закони для їх утиску, придумуватимуться певні десятикратні перевірки тощо. І в кінцевому результаті вони будуть закриті. Головна проблема – назвавшись «іноземних агентом», організація прирікає себе на закриття», – додає політичний оглядач.

Ганапольський називає це найгучнішою проблемою, що наразі існує в Росії, окрім судових процесів над учасниками безладів під час демонстрацій.

«Важливо зрозуміти, що відбувається справжній наступ на недержавні неполітичні організації, тобто йде війна Кремля з громадянським суспільством, з будь-якими спробами його самоорганізації. І чим закінчиться ця боротьба – незрозуміло», – зазначив він.

Найбільше постраждають ті недержавні організації, що не погоджуватимуться з такою політикою.

«Звісно, від тих організацій, котрі займаються охороною птахів, до прикладу, супротиву не буде. Тому що їм все одно. А організації, що займаються питаннями прав людини, чесності виборів, прав політичних заарештованих, засуджених бізнесменів тощо, постраждають. Влада докладе максимальних зусиль, щоб знищити будь-які недержавні організації. Буде як в Радянському Союзі, де існували профспілки і торгова кооперація. А все решта – перебуватиме під Академією наук. Найголовніше для влади – не дати розвинутися громадському суспільству в будь-яких варіантах», – підсумував він.

Нагадаємо, у липні минулого року президент Росії Владімір Путін підписав федеральний закон "Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ в частині регулювання діяльності некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента". Відповідно до закону, некомерційні організації (НКО), які займаються "політичною діяльністю" і отримують іноземне фінансування, повинні будуть офіційно зареєструватися як "іноземні агенти" і подавати звітність раз у кілька місяців. Всі матеріали, поширювані цими НКО, в тому числі через ЗМІ чи інтернет, повинні супроводжуватися вказівкою на "іноземного агента".

Закон був прийнятий Державною думою 13 липня минулого року і схвалений Радою Федерації 18 липня.