Янукович вважає, що «регулювання» пікетів під Межигір’ям потребує вдосконалення

17 Квітня 2013, 18:29

"Президент України вважає, що такі події (…) мають регулюватися винятково в законодавчому полі. Разом з тим, глава держави переконаний, що правове врегулювання питання мирних зібрань в Україні потребує вдосконалення", – сказано в листі.

При цьому Чепак процитувала слова Янукович за червень 2010 року: "Безумовно, ми як європейська країна повинні дотримуватися норм, прав та свобод, які є в Європі. І ми до цього будемо прагнути".

Також Чепак нагадала, що у січні 2011 року Янукович підписав План заходів із виконання обов’язків України перед Радою Європи, де Мінюст України зобов’язаний забезпечити супроводження у Верховній Раді законопроекту про порядок організації і проведення мирних заходів.

Чепак послалася також на схвалену в 2012 році Януковичем "Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні".

"Відповідно до Стратегії, державна політика (…) передбачатиме у тому числі й удосконалення процедур проведення мирних зібрань", – зазначає Чепак.

Як повідомлялось, 15 квітня під офісом президента Віктора Януковича в селі Нові Петрівці відбулася акція протесту «Нас не злякати» на підтримку заарештованих раніше членів партії "Демократичний альянс" Василя Гацька та Максима Панова. 

Під час акції сталися сутички між "Беркутом" та активістами.

Кількох із них затримали в автозаки. Пізніше їх відпустили.

Нагадаємо, 12 квітня активісти вийшли до Межигір'я. Міліція затримала трьох учасників протесту.

На думку директора Міжнародного інституту демократій Сергія Тарана, посилена охорона Межигір’я зумовлена особистими фобіями Януковича.