Експерт: позбавлення опозиціонерів мандатів є своєрідною помстою регіоналів за персональне голосування

16 Квітня 2013, 15:08

«Враховуючи підконтрольність судів, різні юридичні комбінації, можна застосувати механізм позбавлення мандату проти будь-якого депутата, не тільки опозиційного. Зараз, мені здається, це ще один тест. Не можна використовувати оцю методу в широких масштабах, постійно, тому що це дійсно може спровокувати таку серйозну системну політичну кризу, якщо опозиція відчує, що кожен тиждень у неї забирають депутата, для них це означатиме, що все – вони втратять парламент, треба вже боротися, треба дійсно йти на перевибори, іншого виходу немає і треба ще шукати додаткові способи боротьби. Але зараз це таке випробування – і психологічне, і політичне – вони (влада – Ред.) будуть шукати механізми впливу», – зазначив Фесенко.

«Подивимось, чи дійде справа (щодо позбавлення мандату Юрія Одарченка – Ред.) до суду. Можливо, просто лякають опозицію. Але якщо суд все ж таки відбудеться, то це означатиме, що це – довготривала метода, яку будуть використовувати і далі, але точково. І, можливо, підуть на більш-менш масштабне «оновлення» опозиції тільки, якщо справа дійде до або формування стабільної більшості в парламенті, або вже буде очевидно, що можуть висунути якісь конституційні зміни і т.п. Це – ще один із методів впливу на опозицію і на парламент в цілому», – додав він.

У свою чергу Якименко також вважає, що влада і надалі вдаватиметься до позбавлення мандатів депутатів.

«Це є своєрідною асиметричною відповіддю на персональне голосування. Їм треба зробити щось таке, щоби цю, так би мовити, перемогу опозиції якимось чином нівелювати. Це можуть бути асиметричні дії. Це в їхніх руках. Рішення суддів можуть бути абсолютно прогнозованими в цьому випадку. Тому це інструмент в їхньому арсеналі», – переконаний він. 

Як повідомлялося, 12 квітня в опозиції заявили, що депутата від «Батьківщини» Юрія Одарченка намагаються позбавити депутатського мандату.

6 березня Вищий адміністративний суд України позбавив захисника екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергія Власенка депутатських повноважень за сумісництво.