Курков: Гонорари, які отримує Янукович, платять лише за Гаррі Потера чи еротичні романи

3 Квітня 2013, 11:37

«Такі гонорари отримують Дж.К.Ролінг за Гаррі Потера, Паоло Коельо, І.Л.Джеймз за еротичні романи "50 відтінків сірого"», – коментує Курков.  

За словами письменника, книжок письменника Януковича він взагалі не бачив ані в книгарнях, ані в списках бестселлерів на «Амазоні».

«Жодне з українських видавництв не в змозі заробити такі гроші, не кажучи про те, щоб виплатити їх як гонорар. Гонорар розміром 15 млн гривень означає, що книжка була продана в кількості 3 млн примірників по ціні в 50 гривень (тобто максимальний роялті –10% від ціни книги)», – пояснює письменник.

Щодо українських письменників, то навіть найпопулярніші з них отримували менші гонорари в 375 разів, ніж Янукович.

«В Україні найбільші гонорари за останній час отримували Люко Дашвар та мала отримати Ліна Костенко (за Записки самашедшего), за моїми розрахунками десь до 40 тис гривень», заявляє письменник.

Як відомо, згідно з декларацією Віктора Януковича, 2011 року він 16,4 млн грн гонорарів від ТОВ «Друкарня «Новий світ». З отриманої суми авторської винагороди Янукович сплатив до бюджету 2,8 млн грн податку.

Під час прес-конференції в Українському домі Янукович розповів, що витратив 7 млн 552 тис. зі свого гонорару за видані книжки на благодійність.

Згідно з декларацією про доходи за 2012 рік, Янукович отримав 15,5 млн грн гонорарів. За два останні роки президент заробив на книжках майже 32 млн грн. У коментарі інтернет-виданню «Остров» заступник директора друкарні «Новий світ» Едуард Вакуленко зазначив, що згідно із договором, президент отримав гроші «за авторські права на написані ним книги, а так само на книги, які він напише».

Тим часом українські письменники не можуть похвалитися такими гонорарами, як у Януковича.

Раніше Тиждень.ua писав про 20 книжок Януковича: від наукових розвідок, публіцистики, самоаналізу до плагіату.