Експерт: призначення виборів мера Києва може стати предметом торгів між регіоналами і опозицією

2 Квітня 2013, 19:15

За його словами, нинішнє невдале голосування за призначення виборів у Києві 2 червня було цілком прогнозованим.

«Стратегічна боротьба навколо київських виборів продовжуватиметься. Зараз опозиція спробує традиційним методом блокування трибуни все-таки переконати більшість, що вибори треба призначити. Але ця гра – достатньо ризикована. Якщо блокувати її достатньо тривалий термін, то, по-перше, це ніяк не вплине на призначення виборів в Києві. З іншого боку, під загрозою опиниться питання європейської інтеграції і врешті решт ризик, який хвилює не тільки більшість, але й опозицію – це можливий розпуск Верховної Ради. І тому цей традиційний метод може не спрацювати», – заявив Фесенко, хоча й додав, що наразі в опозиції немає іншого виходу.

Попри це варто врахувати нестабільну парламентську більшість Партії регіонів. А тому – пошук компромісу з опозицією продовжуватиметься, вважає експерт.

«Варто шукати певний пакет обміну, тобто певні питання, які вигідні для ПР в обмін на голосування частини регіоналів за призначення виборів у Києві. Я не виключаю, що врешті-решт компроміс може бути знайдений зокрема щодо виборів мера, хоча це і не влаштує значну частину опозиції. А вибори до Київради можуть відтягнути, наприклад, до рішення Конституційного суду. І це може стати певним формальним компромісом», – вважає експерт.

Про перспективу призначення виборів мера Києва, за словами Фесенка, свідчить і те, що після снігового колапсу в столиці главу Київської міської державної адміністрації Олександра Попова не звільнили з посади.

«Парадокс ситуації, яка склалася, що його не зняли з посади. Це означає можливість проведення виборів київського мера. Також на виборах 2 червня йому дуже важко боротися, а, наприклад, в липні в нього певні шанси з’являються», – зауважує політолог.

Фесенко також вказує на те, що у випадку скасування чи перенесення виборів мера до президентських виборів 2015 року, це критично сприйме міжнародна спільнота, що загрожує підписанню угоди про асоціацію з Україною. Крім цього, проведення хоча би виборів мера Києва зніме соціальну напругу в столиці.

«Нібито вибори відбудуться, але не всі. Хоча для партії регіонів вибори мера – не практичні, на відміну від виборів до Київради. На виборах мера можна ще раз спробувати посварити опозицію. Крім цього, якщо навіть Попов і програє, хоча в нього є певні шанси на перемогу, – це не трагедія, адже можна обмежити повноваження нового мера, а реально повноваження залишаться в керівника міської адміністрації», – зауважує експерт.

Нагадаємо, 2 квітня депутати провалили голосування за проект постанови про призначення виборів у Києві. Після цього народні депутати від опозиції заблокували президію та трибуну Верховної Ради. Їх колеги з Партії регіонів, натомість, пішли із сесійної зали.

Згодом лідер ПР Олександр Єфремов заявив, що в нинішньому складі Верховна Рада – непрацездатна, а країні потрібен парламент, обраний за мажоритарною системою.

Як відомо, 21 березня, Верховна Рада прийняла проект постанови про вибори у Києві в першому читанні.

У Партії регіонів заявляють, що фракція очікуватиме рішення КС у питанні проведення виборів в Києві. За його словами, ПР має намір ухвалити в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС.

В опозиції заявляють, що Конституційний Суд "отримав вказівку" перенести вибори у Києві на 2015 рік.