У Казахстані ініціювали референдум про вихід країни з Митного союзу

18 Березня 2013, 09:53

16 березня в Алма-Аті відбулися збори ініціативної групи з референдуму. У засіданні, за інформацією організаторів, взяли участь 500 делегатів з усіх регіонів республіки. Згідно з чинним законодавством країни, саме така кількість громадян, які представляють усі регіони республіки, може ініціювати референдум.

Також на референдумі винесуть питання про повернення державі приватизованих стратегічних підприємств, про заборону на будівництво атомної станції та про введення виборності акимів (глав адміністрацій – Ред) усіх рівнів.

Серед підприємств, на повернення яких у держвласність наполягають ініціатори референдуму, називаються металургійні корпорації Kazakhmys, ENRC, Арселор Міттал Теміртау, Казцинк і Народний банк Казахстану.

За чинним законодавством, документи, прийняті на зборах, підлягають передачі в Центрвиборчком, який за підсумками перевірки повинен видати ініціаторам референдуму підписні листи.

Для проведення референдуму ініціаторам необхідно зібрати не менше 200 тисяч підписів.

Як повідомлялось, з 1 січня 2012 року на території Росії, Білорусі та Казахстану запрацювала нова інтеграційна структура – Єдиний економічний простір (ЄЕП). Передбачається, що всередині ЄЕП буде забезпечено вільне переміщення товарів, послуг і капіталів через держкордон країн-учасниць.

Президенти Росії, Білорусії і Казахстану доручили урядам до травня 2013 прийняти план щодо створення Євразійського союзу, договір про створення цієї організації повинен бути представлений на затвердження до травня 2014 року.

Росія, Білорусь і Казахстан входять до Митного союзу