У перші два дні посту і в Страсну П'ятницю рекомендується утриматися від їжі, а решту часу дотримуватися помірності в їжі – обходитися без м'яса, яєць і молочних продуктів. Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, які годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених піст може бути не таким суворим. Дітям, зазвичай, рекомендують утриматися від солодощів. Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров'я. Благословення на особливості вживання їжі в пост християни беруть у священика.
Богослови наголошують, що у Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, розмірковуванням про сенс життя, душу, добро і зло. Церква закликає зосередитися на внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження.