ЄС хоче компенсації від України через зміни тарифів у межах СОТ

12 Лютого 2013, 19:37

Про це йдеться у висновках Ради ЄС з економічних та фінансових питань (ECOFIN), ухвалених за результатами засідання у вівторок у Брюсселі.

"Рада ухвалила рішення уповноважити Єврокомісію розпочати переговори з Україною, відповідно до ст. 28 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі від 1994 року, щодо отримання повної компенсації у разі будь-яких змін Україною зобов'язань щодо тарифів", – йдеться у документі.

Нагадаємо, у вересні Україна подала заявку на перегляд мит. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції.

Наприкінці листопада 23 держави-члени СОТ закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань.

3 грудня в МЗС заявку України про перегляд тарифів у рамках СОТ назвали обґрунтованою і такою, що цілком відповідає процедурам Генеральної угоди з тарифів і торгівлі.

Згодом урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції України Валерій П'ятницький заявив, що умови торгівлі України через перегляд тарифів у СОТ не погіршаться.

10 лютого ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили, що Україна та ЄС найближчим часом можуть досягнути домовленості у питанні мит.

Позначки: