ЄБРР пояснив владі України, що гроші на модернізацію ГТС видаються в обмін на реформи

11 Лютого 2013, 09:48

У документі вказується, що для виділення кредиту, розміром у $308 млн, необхідне підписання урядом України угоди про проведення багаторічної програми реформ, погодженої із Єврокомісією та міжнародними фінансовими організаціями, а також відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«Необхідно також виділити позичальника – «Укртрансгаз» – зі складу НАК «Нафтогаз України», прийняти Кодекс газових мереж, в якому буде зафіксовано принцип рівного доступу до ГТС, відповідний директиві Євросоюзу 2003/55/ЄС та регламенту ЄС N1775/2005. У кодексі потрібно прописати механізм встановлення недискримінаційних тарифів на використання ГТС. Крім того, ЄБРР вимагає прийняти закон про Нацкомісію з регулювання енергоринку та узгодити з МВФ тарифи на природний газ і центральне теплопостачання», – йдеться в документі.

У ЄБРР документ не коментують, посилаючись на його конфіденційність.

Джерело в Міненерго зазначає, що вимог щодо відновлення співпраці з МВФ, як і про прийняття Кодексу газових мереж, раніше не було.

«Кожен раз виникають все нові і нові умови, і Україна розцінює це як прагнення затримати видачу кредиту», – наголосив співрозмовник.

Він також розповів про виникнення труднощів з постачаннями газу з Європи.

«На переговорах з Єврокомісією ми не можемо домогтися елементарних речей – щоби нас, як членів Енергетичного співтовариства, захистили від обхідних російських газопроводів, щоби Словаччину елементарно переконали виконувати щодо нас правила самого ж ЄС та дозволити реверсне прокачування газу», – підкреслило джерело.

За його словами, після введення South Stream, можливі втрати України у транзиті можуть скласти 35-45 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, що 2009 року Україна, Єврокомісія, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк підписали угоду про можливість багатостороннього фінансування модернізації. Загальний обсяг програми оцінювався у $5 млрд, причому перші $300 млн пообіцяли виділити ЄБРР і ЄІБ.

Раніше в ЄБРР неодноразово підкреслювали, що готові фінансувати модернізацію ГТС лише за умови проведення масштабних реформ в енергетичному секторі.

6 лютого, під час візиту до Києва, президент ЄБРР Сума Чакрабарті попередив, що без поліпшення інвестиційного клімату збереження нинішнього рівня кредитування перебуватиме під загрозою. 

Позначки: