Американські інвестори після погроз Азарова вирішили продати свої українські активи росіянам

25 Січня 2013, 14:20

"VS Energy купує два приватні обленерго … Американці тікають з ринку", – сказав співрозмовник агентства.

Зазначимо, наприкінці кінці минулого року прем'єр Микола Азаров публічно висловив невдоволення американськими власниками "Київобленерго": розкритикував їх за "неприпустиму байдужість до людей" і попередив, що "уряд миритися з цим не буде і подібного не потерпить", а тому буде задіювати "всі правові механізми впливу", зокрема, позбавити ліцензії.

Як повідомлялося, VS Energy володіє близько 95% акцій в "Одеса-", "Дніпропетровськ-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго". Групі також належить близько 70% у "Чернівціобленерго", близько 50% – в "Одесаобленерго" і близько 15-20% – в "Хмельницьк-" і "Миколаївобленерго". Напередодні VS Energy продала контрольний пакет "Закарпаттяобленерго".

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців, у тому числі Олександр Бабаков.

Американська AES Washington Holdings B.V. (входить у структуру AES Сorporation) придбала пакети акцій "Київобленерго" і "Рівнеобленерго" розміром 75%+1 акція на приватизаційному конкурсі в 2001 році. Потім AES Сorporation збільшила свої пакети акцій до 89,12% в "Київобленерго" і до 84,56% – в "Рівнеенерго".

"AES Київобленерго" і "AES Рівнеенерго" експлуатує розподільні електричні мережі, які розташовані на території відповідних областей і постачають електроенергію споживачам регіону.

Як повідомлялося, інвестори та експерти відзначають погіршення інвестклімату в Україні.

Експерти відзначають, що 2012 року на інвестиційний клімат негативно вплинули жорстка монетарна політика, популістські рішення уряду напередодні виборів і, як наслідок, припинення проведення економічних реформ. Крім того, негативний вплив на індекс мала призупинка і подальша відсутність співпраці з МВФ. Серед факторів, що заважають веденню бізнесу, опитані експерти зазначили, зокрема, прийняття мовного закону, який змушує виробників маркувати товари регіональними мовами. З 5 можливих балів індексу інвестиційної привабливості країна отримала лише 2,12.

Приріст іноземних інвестицій в Україну 2012 року порівняно з 2011 роком зменшився на третину.

Нагадаємо, минулого року індекс інвестиційної привабливості в Україні становив 2,19 балів.

Читайте також: Українська влада не зацікавлена в іноземних інвестиціях