Клюєв вважає, що влада має “стимулювати перетікання капіталу” інвесторів

2 Січня 2013, 19:00

За словами Клюєва, в поєднанні з розумною макроекономічною та помірною бюджетною політикою стимулювання інвестиційної активності в пріоритетних галузях – єдиний вірний шлях в умовах тривалої трансформаційної кризи.

Секретар РНБО нагадав, що пакет законів, ухвалений Радою минулого року, визначає основи державної політики в інвестиційній сфері на найближчі 20 років, а також порядок і умови для державної підтримки інвестпроектів.

«Важлива концентрація ресурсів держави та бізнесу саме на пріоритетних напрямках, тому закони, що набрали чинності, впровадили додаткові стимули для залучення інвестицій у створення нових виробництв, модернізацію та реконструкцію існуючих, і збільшення випуску продукції в цих галузях», – сказав Клюєв.

Він уточнив, що наступні 5 років (до кінця 2022 року) з інвестиційних проектів стягуватиметься податок на прибуток у розмірі всього лише 8%.

За словами Клюєва, інвестори також отримали можливість на найближчі 5 років при ввезенні в Україну обладнання та комплектуючих (якщо аналоги не виробляються в нашій країні), призначених для створення нового або реконструкції існуючого виробництва, розраховуватися за ПДВ податковими векселями.

Він підкреслив, що рамковий закон про стимулювання інвестиційної активності приділяє особливу увагу створенню нових робочих місць.

Секретар РНБОУ підкреслив, що ці заходи є продовженням системної політики щодо стимулювання розвитку економки.

«Усі країни, які досягали значних успіхів у своєму розвитку, використовували податкові та інші стимули для притоку інвестицій саме в пріоритетні та перспективні галузі, які виробляють продукцію з високою доданою вартістю. Простіше кажучи, ми повинні стимулювати перетікання капіталу в галузі, які можуть принести країні найкращі результати», – сказав Клюєв.

Як повідомлялося, інвестори та експерти відзначають погіршення інвестклімату в Україні.

Експерти відзначають, що 2012 року на інвестиційний клімат негативно вплинули жорстка монетарна політика, популістські рішення уряду напередодні виборів і, як наслідок, припинення проведення економічних реформ. Крім того, негативний вплив на індекс мала призупинка і подальша відсутність співпраці з МВФ. Серед факторів, що заважають веденню бізнесу, опитані експерти зазначили, зокрема, прийняття мовного закону, який змушує виробників маркувати товари регіональними мовами. З 5 можливих балів індексу інвестиційної привабливості країна отримала лише 2,12.

Приріст іноземних інвестицій в Україну 2012 року порівняно з 2011 роком зменшився на третину.

Нагадаємо, минулого року індекс інвестиційної привабливості в Україні становив 2,19 балів.

Читайте також: Українська влада не зацікавлена в іноземних інвестиціях