Опозиціонер: КПУ втратила право на фракцію в новій Раді за ініціативою Мартинюка

6 Грудня 2012, 16:39

Він, зазначив, що під час ухвалення змін до регламенту саме Мартинюк з голосу вніс пропозицію, що фракція створюється за наявності двох умов, коли обрані депутати за списком партії в багатомандатному окрузі та депутати від цієї ж політичної сили обрані в мажоритарних округах.

За словами Саса, в такій ситуації «формально КПУ не може сформувати фракцію в наступному парламенті».

З приводу цього представник партії УДАР Валерій Карпунцов зауважив: «Що швидко робиться, то сліпе родиться».

У відповідь голова підготовчої робочої групи Володимир Литвин порадив майбутнім народним депутатам робити так, щоб «сліпе не родилося» і сказав, що звернеться з листом до Конституційного Суду України з приводу трактування норми, передбаченої в регламенті ВР, що фракція створюється з народних депутатів, які пройшли до парламенту за списком партії та за списком цієї ж політичної сили в мажоритарних округах.

Представники опозиції зазначили – якщо дотримуватись регламенту, то КПУ не зможе створити навіть групу, оскільки для створення групи необхідно 33 народні депутати, а в КПУ депутатів набагато менше.

В кінці дискусії Литвин пожартував, що «в парламенті, як завжди, все зводиться до посад», тобто – вся дискусія щодо створення фракції КПУ звелася до питання чи давати КПУ керівництво в комітетах.

Як повідомлялось, через зміни регламенту Ради, Компартія у наступному складі парламенту матиме проблему із створенням фракції.

Згідно з новою редакцією закону про регламент, для формування фракції необхідно участь не тільки депутатів, обраних за партійним списком, але й тих, хто переміг в мажоритарних округах. Як відомо, жоден з кандидатів, висунутих КПУ в мажоритарних округах, не здобув перемоги на виборах.