Україна не має наміру відкликати заявку на перегляд митних тарифів у СОТ

5 Грудня 2012, 11:39

Як говориться в заяві міністерства, Україна зарезервувала за собою право на «модифікацію зв'язаних тарифів, рівні яких будуть визначені в рамках процесу переговорів – відповідно до статті XXVIII ГАТТ-94 і за умови дотримання прозорості».

При цьому не йдеться про зміну умов вступу і членства України в СОТ.

«Цей крок України є обґрунтованим у правовому полі і не суперечить жодним правилам СОТ, що саме по собі робить неможливим застосування будь-яких санкцій щодо України», – сказано в заяві Мінекономрозвитку.

Відомство стверджує, що відповідно до норм СОТ Україна ставить за мету реалізувати свої наміри за допомогою переговорів і консультацій у двосторонньому форматі з урахуванням специфічних інтересів і компенсацій країнам – членам СОТ.

Більше того, після подачі заявки про перегляд тарифів українська сторона вже провела ряд зустрічей на рівні глав делегацій у Женеві, під час яких надала додаткові роз'яснення і відповіді.

«Як свідчить практика переговорів країн – членів СОТ, що вже використали механізм статті XXVIII ГАТТ-94, переговорний процес може зайняти певний час. Разом з тим Україна готова до переговорів і упевнена в позитивному вирішенні питань, сподіваючись на спроможність СОТ задовольняти потреби окремих її членів», – сказано в заяві Мінекономрозвитку.

На думку спеціалістів міністерства, результат переговорів не вплине на всю систему СОТ щодо встановлення нових параметрів світової торгівлі найближчими роками, оскільки частка України в світовій торгівлі залишається незначною.

Нагадаємо, у вересні Україна подала заявку на перегляд мит по 350 товарних позиціях. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції, але не вказав бажаних розмірів мит.

Наприкінці листопада 23 держави-члени СОТзакликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань. 

3 грудня в МЗС заявку України про перегляд тарифів у рамках СОТ назвали обґрунтованою і такою, що цілком відповідає процедурам Генеральної угоди з тарифів і торгівлі.

Позначки: