В МЗС називають обґрунтованою заявку України щодо перегляду мит у СОТ

4 Грудня 2012, 19:03

"Цей крок України обгрунтований і повністю відповідає статті 28-й ГАТТ від 1994 року, яка надає можливість країнам-членам СОТ розширити поле для маневру у втіленні торговельної політики", – заявив Дикусаров.

Речник МЗС пояснив такий крок українського уряду бажанням мати "певну гнучкість" при проведенні тарифної політики у складній економічній ситуації.

За його словами, це питання більше у компетенції Міністерства економічного розвитку і торгівлі, однак МЗС, зі свого боку, "постійно відстежує реакцію інших країн на такий крок України і відповідним чином інформує керівництво нашої держави".

Дипломат  також вказав на те, що крім України на початок 2012 року право на перегляд зобов'язань, відповідно до статті 28-ї ГАТТ, зарезервували Австралія, Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Гватемала, Еквадор, Індія, Канада, Киргизстан, Колумбія, Республіка Корея, Сальвадор, США, Таїланд, Туреччина, Філіппіни, Чилі, а також Європейський Союз.

Нагадаємо,  14 вересня Україна подала заявку на перегляд мит по 350 товарних позиціях. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції, але не вказав бажаних розмірів мит.

23 держави-члени Світової організації торгівлі прийняли заяву, в якій закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань.