Данилишин підозрює, що СОТ застосує санкції у відповідь на перегляд мит Україною

1 Грудня 2012, 21:24

Про це він написав у Facebook.

«Негативна реакція держав-членів СОТ на можливий одноособовий перегляд тарифних зобов’язань України може призвести до застосування санкцій обмежувального характеру (не лише тарифних) по відношенню до України, наслідком чого може стати погіршення ситуації з експортом, висунення вимог до України щодо застосування компенсаційних механізмів, ініціювання країнами-членами СОТ обговорення виконання Україною зобов’язань в рамках СОТ», – вважає Данилишин.

Разом з цим, він зазначає, що Україною не було в повній мірі вжито заходів для того, щоб уникнути можливих негативних наслідків приєднання до СОТ.

«Всього не можна було передбачити відразу. Але СОТ має відповідні механізми для виправлення ситуації, що, на погляд країни-члена СОТ, загрожує її національним та торговельно-економічним інтересам. Для того, щоб говорити про вплив чи шкоду від вступу України до СОТ, треба розуміти і бачити внутрішню структуру економіки України, політичні та бізнесові інтереси правлячих кіл. Вони говорять про реформи і модернізацію, але не зацікавлені в них. Реформи – це зміна структури економіки, ліквідація сировинної орієнтації експорту, а значить і надприбутків олігархів», – вважає Данилишин.

Нагадаємо, у жовтні Україна звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита майже на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість торгових партнерів України в ЄС і США.

 26 листопада учасники Ради з торгівлі товарами Світової організації торгівлі (23 учасники) на своєму засіданні прийняли спільну заяву, в якій закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних ставок. Учасникам Ради, згідно із заявою, незрозуміло, якими будуть компенсаційні заходи з боку України. Крім того, їх турбує брак прозорості з боку України в цьому питанні. Заяву підписали найбільші держави – учасники СОТ, включаючи США, країни ЄС і Китай.

30 листопада прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна в питанні перегляду мит у рамках свого членства у СОТ діє в рамках статуту цієї організації. «Україна діє в суворій відповідності до статуту СОТ. І ми маємо право впродовж певного періоду і при певних ризиках вживати захисні заходи для свого ринку. В даний час ми проходимо всі передбачені статутом СОТ процедури, пов'язані з переглядом (мит – Ред.)», – сказав Азаров.

Україна стала повноправним 152-м членом Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року. Через три роки після одержання членства у СОТ країни можуть впродовж ще 3 років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство в цій організації.