У США попередили Грищенка, що наміри Азарова можуть підірвати торговельні відносини

1 Грудня 2012, 17:27

Як ідеться у повідомленні офісу Торгового представника США, занепокоєння 30 листопада міністру закордонних справ України Костянтину Грищенко під час зустрічі у Вашингтоні висловив особисто торговий представник США Рон Кірк.

"Посол Кірк висловив серйозне занепокоєння США з приводу запиту України щодо перегляду зв’язаних мит на понад 350 товарів, на які вона погодилася при вступі до Світової організації торгівлі у 2008 році. Ця акція є безпрецедентною і може підірвати багатосторонню торговельну систему, тому майже всі значні торговельні партнери України – понад третина усіх членів СОТ – приєдналися до нас з приводу цієї проблеми", – йдеться у повідомленні.

У повідомленні нагадується, що 8 листопада торговий представник США уже висловлював занепокоєння з цього приводу в листі на адресу першого віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського.

Нагадаємо, у жовтні Україна звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита майже на 371 товарну лінію. Це звернення викликало стурбованість торгових партнерів України в ЄС і США.

26 листопада учасники Ради з торгівлі товарами Світової організації торгівлі (23 учасники) на своєму засіданні прийняли спільну заяву, в якій закликають Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних ставок. Учасникам Ради, згідно із заявою, незрозуміло, якими будуть компенсаційні заходи з боку України. Крім того, їх турбує брак прозорості з боку України в цьому питанні. Заяву підписали найбільші держави – учасники СОТ, включаючи США, країни ЄС і Китай.

30 листопада прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна в питанні перегляду мит у рамках свого членства у СОТ діє в рамках статуту цієї організації. «Україна діє в суворій відповідності до статуту СОТ. І ми маємо право впродовж певного періоду і при певних ризиках вживати захисні заходи для свого ринку. В даний час ми проходимо всі передбачені статутом СОТ процедури, пов'язані з переглядом (мит – Ред.)», – сказав Азаров.

Україна стала повноправним 152-м членом Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року. Через три роки після одержання членства у СОТ країни можуть впродовж ще 3 років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство в цій організації.

Позначки: