Прем’єр Канади: Голодомором прагнули притіснити українську національну свідомість

24 Листопада 2012, 13:44

«Відправляючи політичних лідерів, духовенство та науковців у концтабори, безжально позбавляючи невинних сімей продуктів рослинництва і тваринництва, необхідних для виживання, «совєти» прагнули притіснити українську національну свідомість», – пояснює він.

«Але дух українського народу нездоланний. Його сини й дочки вистояли під час цих та інших темних часів для того, щоб стати на ноги і зрештою скинути радянські кайдани, борючись за цінності, які ми шануємо сьогодні: свободу, демократію, права людини і верховенство закону», -йдеться у звернені.

Прем'єр-міністр Гарпер зауважив, що Канада пишається тим, що має понад мільйон громадян українського походження.

«Багато з них втратили своїх близьких під час цього жорстокого акту злоби, Голодомору, -підкреслив Гарпер. -Наш уряд визнає ці втрати. У 2008 році Канада стала першою країною, яка визнала цю ганебну сторінку в історії людства як акт геноциду, а крім того, була першою західною країною, котра визнала незалежність України. Два роки тому я мав за честь висловити пошану до жертв Голодомору у меморіалі й музеї у Києві».

Прем'єр-міністр Гарпер закликав громадян Канади приєднатися до українських канадців під час заходів у пам'ять про жертв Голодомору по всій країні, пом'янути усіх, хтотодізагинув.

Нагадаємо, сьогодні о16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої мільйони українців запалять свічки біля меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Жертв Голодомору 1932-33 років в Україні сьогодні вшановують у 32 країнах світу.

Позначки: