Опозиція обіцяє провести справжню судову люстрацію

22 Листопада 2012, 13:17

«Сьогодні в Україні, на підставі рішення Європейського суду з прав людини, повинно бути розпочате кримінальне розслідування по відношенню до  всіх слідчих, прокурорів і суддів, які виносили незаконне рішення щодо арешту Юрія Луценка», – сказав він.

Яценюк також додав, що аналогічна ситуація відбудеться в тому випадку, якщо Європейський суд з прав людини винесе інше рішення щодо інших звинувачень стосовно Юрія Луценка і визнає, що такі звинувачення були незаконні.

«Це і буде справжня судова люстрація в Україні. І ми почнемо це робити зі справ Тимошенко і Луценка», – наголосив він.

У свою чергу заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов зауважив, що декому було дуже важливо оголосити рішення суду саме в річницю Помаранчевої Революції.

«Ми були свідками того, як суд протягом 5-7 хв зачитав тільки результативну частину. Це він міг зробити ще вчора ввечері і тим самим поставити брудну крапку в брудному процесі», – зазначив він.

«Але тим, хто замовляв і хто організував цей процес, було дуже важливо, щоби вирок Луценкові оголошували саме сьогодні, в річницю Помаранчевої Революції. Мабуть, від цього вони отримують особливу насолоду, коли в річницю Майдану оголошують вирок Луценка, коли у в’язниці перебуває Тимошенко», – підкреслив Турчинов.

«В цей же час Ющенко перебуває в подарованій йому Януковичем державній дачі», – додав він.

Адвокати Юрія Луценка повідомили, що оскаржать вирок по другій справі у Вищому спецсуді, а потім – у Європейському суді з прав людини.

У відповідь прокурор зазначив, що це – їхнє право і якщо вони хочуть, то можуть реалізувати його.

Як повідомлялося, Апеляційний суд міста Києва не задовольнив апеляцію екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на вирок Печерського районного суду щодо незаконного продовження стеження у справі про отруєння Віктора Ющенка.