Посол визнав, що влада не може сама виконати рішення Європейського суду у справі Луценка

22 Листопада 2012, 11:22

"Що стосується скарги Луценка на попереднє затримання під вартою, рішення прийнято і вже має статус остаточного", – пояснив Точицький.

Він зазначив, що відповідно до Європейської конвенції з прав людини, питання виконання рішень ЄСПЛ передаються на розгляд комітету міністрів Ради Європи (КМ РЄ).

"КМ РЄ у форматі своїх спеціальних засідань буде в співробітництві з делегацією України розробляти шляхи належного виконання цього рішення", – підкреслив Точицький.

Як повідомлялося, 20 листопада велика палата Євросуду з прав людини розглянула апеляцію України щодо рішення про незаконність затримання і арешту екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і відхилила її.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини 3 липня визнав арешт Юрія Луценка незаконним, та таким, що порушує права людини.

Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку €15 тис. моральної компенсації.

Омбудсман Валерія Лутковська вважає, що Україна має виконувати рішення Євросуду у справі Луценка. Водночас вона підкреслила, що наразі в Україні немає можливості притягнути до відповідальності осіб, чиї дії стали підставою для звернення у Євросуд.