В уряді готують додатковий збір з імпорту

21 Листопада 2012, 09:15

Про це пише газета "Коммерсант-Украина", посилаючись на розроблений в Мінекономрозвитку законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання стану платіжного балансу України".

Цей законопроект передбачає введення "додаткового імпортного збору" у розмірі до 10% на всі ввезені в країну товари.

Право встановлювати таку надбавку до імпортних мит уряд отримає в "разі значного погіршення стану платіжного балансу країни або істотного скорочення золотовалютних резервів, або досягнення ними мінімального розміру". Законопроект вже узгоджений з міністерствами та готується до подачі в Кабмін.

Право встановлювати додатковий імпортний збір нададуть Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка застосовує антидемпінгові, компенсаційні та спеціальні заходи. Термін дії збору не повинен перевищувати 12 місяців, а його ставка повинна буде зменшуватися через рівні інтервали часу. І якщо на товар встановлять максимально можливі 10%, збір, наприклад, зможе зменшуватися на 2,5 процентних пункти щоквартально.

Збором буде обкладатися імпорт "незалежно від країни походження".Його не уникнуть навіть країни, з якими Україна торгує вільно.

Від застосування збору можуть звільнити лише "життєво необхідні товари" у Домовленості про угоду ГАТТ 1994 року. Він не буде застосовуватися до імпорту, який ліцензується або квотується. Відповідно, це викличе сплеск споживчої інфляції.

У законопроекті наголошується, що застосування такого збору відповідає ст. XII ГАТТ СОТ. Після прийняття рішення про введення імпортного збору уряд повинен негайно сповістити про нього органи СОТ, провести з ними консультації, за підсумками яких може бути прийняте рішення про дострокове скасування збору. Разом з тим для вступу в силу рішення про застосування збору згодачленів СОТ не вимагається.

Нагадаємо, Україна вже має досвід запровадження такого збору. У березні 2009 року запрацював закон, який ввів 13-відсоткову надбавку на імпорт всіх товарів на 6місяців, дозволивши уряду коректувати цей список.

Кабмін вирішив, що надбавка буде застосовуватися тільки до імпорту холодильників і автомобілів. Протести членів СОТ не змусили уряд достроково скасувати надбавку, яка діяла до вересня.

У тому ж році Конституційний суд визнав неконституційним право Кабміну самостійно міняти митні надбавки – ці повноваження належать виключно парламенту без права їх делегування.

Відповідно, повноваження Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо введення додаткового імпортного збору також можуть піддати сумніву.

Як повідомлялося, у січні-вересні 2012 року імпорт товарів перевищив експорт на 11 млрд 474,6 млн доларів.

У листопаді Рада збільшила розміри ставок ввізного мита на близько 100 товарів.

Читайте також: Рада збільшила імпортне мито заради лояльних олігархів

Позначки: