Грищенко повіз у Париж «розлогий аналіз та нові месиджі» про вибори

12 Листопада 2012, 10:52

За його словами, міністр Грищенко під час конференції надасть "розлогий аналіз ситуації в Україні після виборів  та нові месиджі для французького істеблішменту".

 Під час конференції  її учасники спробують дати відповіді на питання: Яке майбутнє чекає на ЄС та Україну, які мають спільний кордон протяжністю 1150 км; Чи допомогло Євро-2012 сотням тисяч європейців дізнатися більше про Україну; Чи варто очікувати остаточного підписання Угоди про асоціацію України з ЄС; Як розвиватимуться відносини України і ЄС після оголошення остаточних результатів виборів; Який поступ реформи судової системи і нової виборчої системи в Україні у відповідності до вимог ЄС; Які перспективи співпраці між ЄС, НАТО, Францією та Україною; Обговорюватимуться також транзитний потенціал України в контексті постачання газу з Росії до Франції, економічні переваги України.

 Як повідомили  організатори міжнародної конференції, захід проходитиме у Паризькій військовій школі за підтримки видання "Огляд національної оборони" та Віденського інституту Реннера. 

Участь у заході візьмуть екс-президент Польщі Александр Кваснєвський та екс-президент Європарламенту Пет Кокс, які перебували з місією спостереження Європарламенту за судовими процесам над екс-прем'єр міністром Юлією Тимошенко, колишній канцлер Австрії і президент Віденського інституту Альфред Гузенбауер, французький адмірал та головний редактор RDN Жан Дюфурк, а також експерт, журналіст-міжнародник Жерар Себа.

Читайте також: «Регіонали» в Парижі звинувачують міжнародних спотерігачів у злочинах

Нагадаємо, 6 листопада посол України у Франції Олександр Купчишин у своїй статті для видання «Les Echos» написав, що волевиявлення українців не було спотворено. Він вказав, що «українці мали абсолютно вільний доступ до виборчих дільниць і змогли зробити свій вибір без жодного тиску». Тому, за словами посла, «певні досить критичні заяви деяких спостерігачів, зроблені ще до підрахунку голосів, виглядають, щонайменше, дивно. Не зрозуміло, чому хтось не довіряє результатам голосування, тоді як вони повністю відповідають екзит-полам і основна опозиційна партія навіть отримала більше голосів, ніж їй обіцяли опитування».

В той же час президент ПАРЄ в коментарі виданню The New Europe сказав, що ситуація в Україні після виборів свідчить про регрес демократії

Спостерігачі від ОБСЄ в попередньому звіті вказали на зловживання адмінресурсом на парламентських виборах в Україні, відсутність збалансованого висвітлення кампанії в ЗМІ та вплив економічних груп на політичну обстановку. 

Спостерігачі ПАРЄ відзначили «олігархізацію» виборчого процесу, спостерігачів від Європарламенту виявили стурбованість відсутністю прозорості фінансування політичних партій в Україні. 

Місія спостерігачів Канади вказала, що парламентські вибори в Україні не повністю відповідають міжнародним стандартам. Пізніше у МЗС Канади заявили, що вибори в Україні не відповідали демократичним стандартам. 

У МЗС вважають, що міжнародні спостерігачі позитивно оцінили вибори.

Читайте також: Андреас Ґросс: «Парламентські вибори засвідчили тенденцію до нарощення авторитаризму в Україні»