Опозиція скаржитиметься на вибори у Євросуд

9 Листопада 2012, 12:59

Він нагадав, що опозиція звернулася з позовами у суди щодо обов'язку Центрвиборчкому встановити підсумки голосування у 5 одномандатних округах, де, на думку опозиції, перемогли її представники.

Яценюк наголосив, що опозиція не має сумнівів у тому, що апеляційний адміністративний суд відхилить ці позови, оскільки суди є підконтрольними владі, однак після цього має намір звернутися з позовами до Вищого адміністративного суду України.

За його словами, метою цього є пройти усі українські судові інстанції, аби потім звернутися до Європейського суду з прав людини.

«Будемо встановлювати українську законність у європейському суді», –сказав він.

Яценюк також додав, що опозиція має намір з приводу подій у цих 5 округах звернутися до прокуратури з вимогою порушити кримінальні справи за фактами фальсифікації підсумків голосування.

Говорячи про перспективи розгляду цих справ у Європейському суді, голова Ради ОО «Батьківщина» зазначив, що опозиція свідома того, що це потребуватиме значного часу, однак готова йти до кінця, аби встановити справедливість.

«Ніхто із 5 представників влади, ніякі Засухи, Губські та інші не отримають мандатів народного депутата», – пообіцяв він.

Коментуючи розгляд справи у Київському апеляційному адмінсуді стосовно встановлення підсумків голосування в окрузі № 132, Яценюк зазначив, що опозиція вимагає присутності на судовому засіданні представників ЦВК. 

Також сторона опозиції звернулася з клопотанням до суду витребувати від ЦВК протоколи підсумків голосування на 33 виборчих дільницях цього округу, які, на їхню думку, були сфальсифіковані. Проте суд відмовив у задоволенні цього клопотання.

Зараз суд оголосив перерву до 14.30, щоб додатково повідомити представників ЦВК про час та місце проведення судового засідання.

Нагадаємо, що згідно з даними ЦВК, в 132-му окрузі перемогу здобув кандидат від Партії регіонів Віталій Травянко, отримавши 39,97%, в той час як кандидат від "Батьківщини" Аркадій Корнацький отримав 39,66%.

Проте, за перерахунком опозиції, перемогу на окрузі здобув Корнацький.

Окрім того, штаб Корнацького  заявляв, що протоколи ОВК №132, які прийняла Центральна виборча комісія, оформлялися вже по дорозі в Київ, без участі членів комісії від опозиції і спостерігачів.