Світовий Конґрес Українців ставить під сумнів достовірність результатів у багатьох ОВК

5 Листопада 2012, 20:04

«Тривале затягування підрахунку голосів та істотні  розбіжності між офіційними протоколами та результатами, опублікованими на веб-сайті Центральної виборчої комісії, ставить під сумнів достовірність результатів виборів у багатьох ОВК, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, місія  СКУ занепокоєна з приводу порушень та виборчих маніпуляцій, які  спостерігаються в багатьох окружкомах в місті Києві, Київській, Вінницькій, Миколаївській та Одеській областях.

Спостерігачі СКУ  також повідомляють про звинувачення в незаконних діях, вчинених місцевими адміністраціями з метою знехтувати результатами виборів, а також про сумнівні втручання судів. Зокрема, вказують на події у ОВК № 132, що у Первомайську на Миколаївщині.

Також у низці  ОВК спостерігачі СКУ засвідчили суттєві розбіжності між результатами виборів в одномандатних округах, наданих в офіційних протоколах з ДВК, та результатами, опублікованими на офіційному сайті ЦВК. Зокрема, у окружкомі № 90, що у Білій Церкві на Київщині: на сайті ЦВК було опубліковано, що незалежний кандидат Віталій Чудновський виграв з перевагою у 322 голоси над кандидатом від ВО "Свобода" Олександром Марченком. Беручи до уваги тільки 10 із спірних протоколів ДВК, спостерігачі СКУ помітили, що 720 голосів були некоректно перерозподілені на користь Чудновського шляхом списання 700 голосів у кандидата  Романа Григоришина (УДАР) та 20 голосів у кандидата Олександра Ліневича.

«Логічно зробити висновок, що ці розбіжності не є простими технічними помилками, а системними  фальсифікаціями, що відбуваються, зокрема, в ОВК № 90, де голоси були перерозподілені від декількох кандидатів на користь одного в момент внесення результатів членами окружної виборчої комісії в базу даних ЦВК. Важливо зазначити, що спостерігачам не дозволяється спостерігати за процесом внесення даних з офіційних протоколів ДВК в базу даних ЦВК у жодній з ОВК», – відзначили спостерігачі.

Вони наголосили, що слідкували за розглядом цієї справи у Київському окружному адміністративному суді та пізніше в Київському міському апеляційному суді,  та  «були приголомшені розглядом цих справ у судах та винесеними судовими рішеннями».

Читайте також: 90-ий округ: результат виборів визначають «спортивні журналісти» та сліпі судді

Крім цього, тривогу спостерігачів викликає і розвиток подій в ОВК №94 , що в Обухові на Київщині,  в якому переможцем оголошено кандидата від ПР Тетяну Засуху після переахунку голосів за позовом до Київського адміністративного суду.

«Складається враження, що у цих випадках та на численних інших виборчих дільницях, за діяльністю яких продовжують стежити спостерігачі від СКУ, де є свідчення про фальсифікації на користь провладних кандидатів, суди так само відмовляють у розгляді відповідних позовів з технічних причин та не забезпечують проведення справедливого судового розгляду. У ретельно оскаржуваних випадках, коли перемогу одержав кандидат від опозиції, наші спостерігачі помітили послідовну стратегію, згідно з якою голоси з кількох виборчих дільниць скасовуються, в результаті чого перемогу одержує провладний кандидат. Здається, що цей останній метод набуває дедалі більшого поширення, і прикладом цьому є рішення Київського окружного адміністративного суду про перерахунок голосів на 19 виборчих дільницях в ОВК216, де виграла Ксенія Ляпіна», – наголошують спостерігачі.

«Міжнародна місія СКУ зі спостереження за парламентськими виборами закликає ЦВК уважно дослідити результати виборів у цих проблемних одномандатних виборчих округах та утриматися від формального визнання нелегітимних виборчих результатів, які не відповідають справедливому та вільному волевиявленню українського народу. СКУ продовжує закликати уповноважених українських посадовців дотримуватись верховенства права та зосередити всі зусилля на відповідному розв’язанні проблем, які виникають у цих спірних виборчих округах», – йдеться в заяві.

Читайте також: 9 округів, де триває протистояння влади і опозиції

Як повідомлялось, 5 листопада ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів в одномандатних округах: 94, 132, 194, 197, 223.  

ПІсля виборів Світовий Конґрес Українців закликав спостерігачів сконцентруватися на проблемних округах, зокрема у Київській області ( ОВО № 91, 92, 94, 95, 97, 98) та  у місті Києві (ОВО № 211, 214, 215, 216, 217, 223)