58 країн-членів СОТ протестують проти бажання України змінити імпортні мита

17 Жовтня 2012, 11:52

«Проти України на засіданні (комітету СОТ у вівторок – Ред.) виступили представники 58 країн, при цьому деякі говорять, що така тактика може скасувати десятиліття лібералізації торгівлі. І ніхто не виступив на підтримку країни», – про це пише Reuters.

«Запропоновані дії України мають серйозні системні наслідки, і Сполучені Штати, як і інші, стурбовані прецедентом, який вони можуть створити»,  – заявив на нараді офіційний представник США.

«Майже через чотири тижні після того як Україна подала свою заявку, члени все ще не знають, якими є реальні цілі України, яких нових тарифів прагне Україна, як вона передбачає компенсувати їх, і чи маємо ми правильні дані для аналізу ситуації», – додав він.

Офіційний представник України на засіданні сказав, що країна не має наміру підняти тарифи, а лише «змінити…масштаби їх охоплення».

А головний переговорщик з питань торгівлі від України Валерій П'ятницький  у відповіді назапит Reuters сказав, що перегляд обов’язкових тарифів не обов'язково призведе до підвищення імпортних мит.

«Втім, такі запевнення не переконали критиків Україні, для яких пройшла вже третина 90-денного часу відведеного на те, щоб дати відповідь Україні. Вони закликали Україну пояснити свої наміри, зважаючи на те, що вона ще не надала достатньої інформації для розробки будь-якої відповіді з боку СОТ», – підкреслює видання.

Нагадаємо, 14 вересня Україна подала заявку на перегляд мит по 350 товарних позиціях. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м'ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції, але не вказав бажаних розмірів мит.

Раніше офіційний представник СОТ Кіт Роквелл заявив, що що реакція партнерів Києва на ці вимоги була "дуже швидкою і вкрай негативною".